Nakon još jednog fijaska
0

Britanci traže povlačenje s Eurosonga: Ponižavaju nas

Klix.ba
Engelbert Humperdinck (Foto: EBU)
Engelbert Humperdinck (Foto: EBU)
Nakon ko zna kojeg fijaska Velike Britanije na Eurosongu, fanovi takmičenja za najbolju pjesmu Evrope ove zemlje tvrde da je vrijeme za povlačenje sa evrovizijske scene jednom zauvijek.

Mnogo više se očekivalo od ovogodišnjeg predstavnika Velike Britanije, veterana muzičke scene Engelberta Humperdincka, čija je balada "Love Will Set You Free" dobila tek 12 poena, smjestivši Veliku Britaniju na pretposljednje 25. mjesto.

Humperdinck je u svojoj dugogodišnjoj karijeri prodao više od 150 miliona ploča pa se s razlogom očekivalo da će vremešni pjevač oživjeti britansku sreću na Eurosongu.

No, Velika Britanija je bodove dobila samo od četiri zemlje: Irske, Belgije, Estonije i Latvije.

Nakon još jednog razočarenja, britanski gledatelji su preplavili BBC zahtjevima da se povuku iz ovog takmičenja i prestanu se izlagati poniženjima iz godine u godinu.

"Čak ni Robbie Willimas nam ne bi mogao donijeti pobjedu. Previše je politike u svemu", jedan je od hiljada sličnih komentara.

"Nije važno ko nas predstavlja, jer će uvijek biti isto. Glasanje je političko. Povucite se i nemojte više bespotrebno trošiti vrijeme i novac", kaže drugi Britanac.

"Glasanje je još jednom imalo političku pozadinu. Kada ćemo shvatiti da nas ne vole i da, bez obzira na pjesmu, nikada nećemo uspjeti. Vrijeme je da se Velika Britanija povuče iz pristrasnog takmičenja", smatra većina.

Unatoč lošem plasmanu, za Humperdincka je učešće na Eurosongu bilo prekrasno iskustvo.

"Odlično sam se zabavio. Nadam se da su svi čuli pjesmu koju smo posvetili svim generacijama. Otpjevao sam je iz srca", kazao je Humperdinck.

Podsjetimo, uvjerljivu pobjedu na 57. Eurosongu je odnijela švedska predstavnica Loreen s pjesmom "Euphoria". Naša predstavnica Maya Sar je bila 18.