Muzika
18

Brit Awards 2015.: Ed Sheeran najbolji britanski solo izvođač

Klix.ba
Ed Sheeran (Foto: EPA)
Rita Ora sa fanovima (Foto: EPA)
Ed Sheeran, pop pjevač i tekstopisac, drugi put je osvojio nagradu za najboljeg britanskog solo izvođača na ovogodišnjoj dodjeli muzičkih nagrada Brit Awards, iako je po broju nominacija bio rame uz rame sa Samom Smithom.

Sheeran je tokom 2014. godine doživio nevjerovatan uspjeh. Njegov drugi album, X, objavljen je u junu, a u Velikoj Britaniji prodao se u 1,7 miliona primjeraka. Ne samo da je bio najprodavaniji i najbrže prodani album godine, već je i oborio rekord bestselera u 2013. godini.

Prije toga, Sheeran je osvojio ovu nagradu 2012. godine. Pop pjevač, gitarist i tekstopisac tako je nadmašio nominirane kolege Georgea Ezra, Damona Albarna, Sama Smitha i Paola Nutininija.

Bend Royal Blood dobio je nagradu za najbolju grupu u Britaniji.

Nagradu za najbolju međunarodnu solo izvođačicu dobila je Taylor Swift, a izvođača Pharrell Williams, dok se titulom najbolje britanske solo pjevačice okitila Paloma Fatih. Najbolji britanski singl je "Uptown Funk" Marka Ronsona, a nagrada za globalni uspjeh našla se u rukama Sama Smitha. Najbolja međunarodna grupa je Foo Fighters.