Muzika
0

Bregovićeva "Karmen sa sretnim završetkom" gostovala u riječkom HNK

FENA
Ciganska opera "Karmen sa sretnim završetkom" autora Gorana Bregovića sinoć je po prvi puta izvedena u Hrvatskoj, odnosno u riječkom HNK-a Ivana pl. Zajca.

Goran Bregović autor je libreta i muzike te scenograf i reditelj predstave.

Muziku koja je komponovana na osnovu romske muzike izveo je Bregovićev Orkestar za vjenčanja i sprovode. U glavnim ulogama nastupili su Vaska Jankovska i Ekrem Demirović, a na sceni se pojavio i sam Bregović.

Predstavu je "ciganskom operom" nazvao autor. Radnja je smještena na Balkan i prati doživljaje mlade i lijepe romske proročice koja je ludo zaljubljena u čistača ulica. Za razliku od Bizetove "Carmen" u kojoj glavna junakinja pogine, u ovoj se ona udaje za svog odabranika.

Grad Rijeka podupro je ovo gostovanje sa 150.000 kuna (oko 40 000 KM). Riječko Kazalište ima 677 mjesta, a ulaznice po cijeni od 180 do 250 (od 50 do 65 KM) kuna bile su rasprodate.

Zbog gradske potpore, pred Kazalištem je uoči početka predstave protestovao poznati Riječanin Marin Miošić-Stošić. Na transparentu koji je nosio pisalo je "150.000 kuna Bregoviću - bezobzirna samovolja licemjernog poglavarstva", a uz pratnju policije Miošić-Stošić odmaknuo se od ulaza u Kazalište.

Goran Bregović i Orkestar za vjenčanja i sprovode gostuje u Rijeci u aprilu sklopu europske turneje. Premijera je održana u Torinu u ta 2004. godine, a potom je predstava prikazana u Milanu, Rimu te u Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

Prema predlošku svoje opere, Bregović namjerava režirati i film.

Nakon izvedbe u riječkom HNK predstava će gostovati u Zagrebu i u Ljubljani.