Muzika
0

Brayan Adams u Ljubljani, Osijeku i Beogradu

FENA
Bryan Adams, jedan od najpopularnijih autora kanadske muzičke scene će u okviru svoje turneje gostovati 26. novembra u Ljubljani, 27. Osijeku i 28. u Beogradu.

Brayan Adams je muzičku karijeru započeo kao autorski partner Jima Vallencea, bivšeg člana benda "Prism". Pisali su pjesme za neke kanadske muzičare kao i bendove "Loverboy" i Bachman-Turner Overdrive, Bonnie Tyler i "Kiss".

Sa objavljivanjem debi albuma 1981. godine počinje solo karijeru. Sljedeće godine objavljuje album "You Want It, You Got It" koji se našao na američkoj top listi, a komercijalni uspjeh imao je 1983. albumom "Cuts Like a Knife". Balada s tog albuma "Straight From The Heart" je dospjela na Top Ten prije nego je album objavljen. Krajem 1984. pjesma "Run to You" bila je njegov drugi Top Ten singl, a ujedno je to bio njegov prvi hit u Britaniji.

Album "Reckless" objavljen je krajem 1984. i postao je veliki hit zadržavši se dvije sedmice na američkoj top listi sa prodanih preko pet miliona primjeraka. Osim pjesme "Run to You" "Reckless" je izbacio još pet Top 15 hitova: "Heaven," "Summer of '69," "Somebody," "One Night Love Affair," i "It's Only Love," duet s TinomTurner. Album "Into the Fire" iz 1987. bio je komercijalno manje uspješan i prodanm je u milion primjeraka.

Četiri godine kasnije Adams se vraća na scenu pjesmom iz filma "Robin Hood: Prince of Thieves" "(Everything I Do) I Do It for You". Pjesma je postala veliki hit: sedam sedmica je ostala na prvom mjestu američke top liste, a u Britaniji je bila pri vrhu punih 15 sedmica. Uspjeh ove pjesme potvrdio je Adamsov status mainstream rock zvijezde i otvorio je put trostrukom platinastom uspjehu albuma "Waking Up the neighbours" iz 1991.

Sljedeće je godine Adams objavio Greatest Hits zbirku "So Far, So Good" na kojoj se našla i nova balada "Please, Forgive Me" koja je postala još jedan Top Ten uspjeh. U ljeto 1995. Adams je imao četvrti "number one" singl s pjesmom "Have You Ever Really Loved a Woman?" sa soundtracka za film "Don Juan DeMarco". U ljeto 1996. je objavljen njegov studijski album "18 til I Die", a 1998. - album "On a Day Like Today".

Povodom obilježavanja 25. godina rada prošle godine je objavljen dupli CD pod nazivom "Antology", na kojem se nalazi 36 najvećih hitova njegove karijere.