Muzika
66

Bračni par Hevešević: Pjesme Dine Merlina su naš život

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Bračni par Hevešević iz grada Labina u Istri upoznali smo u subotu uveče u beogradskoj Kombank Areni, čekajući da počne prvi u nizu koncerata Dine Merlina u Beogradu, u okviru turneje "Hotel Nacional". Isčekujući drugi koncert, koji će se održati večeras, Heveševići su nam ispričali koliko im znači muzika "Čarobnjaka" iz Bosne.

"Bili smo na sinoćnjem koncertu, bit ćemo na večerašnjem i bit ćemo na svakom sljedećem koji nam je 500, 600 kilometara od kuće", rekao je Mirsad Hevešević i dodao da Dinu Merlina na svim koncertima prate od turneje "Hotel Nacional", a da su prije toga bili na dva koncerta 1998., pa na Koševu 2000., 2011. u Opatiji i Zagreb Areni, a između toga na koncertu u Dubrovi.

"U toku ove turneje već smo bili na šest, sedam koncerata, a i u Minhen ćemo naravno ići, krajem novembra, to nam je još bliže, nego Beograd", rekao je Mirsad i dodao:

"Jako nam je lijepo na njegovim koncertima, njegove pjesme su nam oduvijek dobre, zanimljive i interesantne i kao i svako drugi, prepoznajemo se u tim pjesmama, koje su nam vodilja za život. Njegove pjesme su naš život, tako živimo."

Ono što je specifično za ovaj bračni par, osim što pokušavaju da prisustvuju većini koncerata koje održava Dino Merlin, jeste i to što, kako kažu, da nije bilo jednog od njih, najvjerovatnije se nikada ne bi ni upoznali.

"Da nije bilo Merlinovog koncerta na Koševu 2000. godine, vjerojatno ja tada ne bih ni došao u Bosnu i vjerojatno ne bih upoznao svoju sadašnju suprugu", rekao je Mirsad.

On je dodao da Ervada, njegova sadašnja supruga sa kojom ima troje djece, nije bila na tom koncertu, ali da su se upoznali neposredno nakon koncerta, odnosno tada je saznao da ona postoji.  

"Dobio sam njezinu sliku i broj telefona, ali nisam polagao neke nade u to. To mi je izgledalo i glupo, da idem sada tako neku žensku, na taj način, upoznavat. Ali, nakon pet dana, ja sam nju nazvao, počeli smo razgovarati telefonom, ne dugo, desetak dana, dogovorili smo da se nađemo i poslije desetak dana smo se i oženili", ispričao je Mirsad i dodao:

"Ne znam ko je luđi od nas dvoje što smo to napravili, to nam većina kaže. To nam svi kažu."

Nadovezujući se na priču svog supruga, Ervada je kroz osmijeh rekla: "Ludo je, da je zrelo, nije, ali ništa nam ne fali. Od 2000. godine smo u braku, a već smo na prvom koncertu Dine Merlina bili s trbuhom do zuba. To je koncert na Dubrovi, 2001. godine."

Ervada je dodala da su od tada pokušavali ići na što više koncerata, ali da zbog trudnoća, do ove posljednje turneje, nisu uspeli sve da isprate.

"Djeca su već velika, pa možemo da ih ostavimo sa bakom i odemo na par dana", rekao je Mirsad i dodao: "Svo troje sve to redovno prate i svakog momenta očekuju da ćemo i njih sa sobom uzeti, ali još su mali da ih razdvajamo. Kada budu svi skupa mogli, onda ćemo i njih voditi."

"Mi svaku noć, osim kada imamo obaveza, ako nisu djeci treninzi ili tako nešto, slušamo Dinu Merlina i pijemo kavu", rekla nam je Ervada, dok je Mirsad, nadovezujući se, istakao da je to većinom sa snimaka koje sami prave na koncertima i svaki dan i noć to preslušavaju.

Kao svoju omiljenu pjesmu iz opusa jedne od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije, Ervada je izdvojila "Sve je laž", govoreći da joj je ona "prelijepa", ali je dodala da su joj i sve druge drage te da ne može izdvojiti neku posebnu pjesmu, jer u svakom tekstu se malo pronađe.

"I sa starih albuma sve nam se sviđaju, a i svaki put kada novi album izađe, sve uđu u uho i postaju nezamjenjive. Ne mogu se odvajati niti jedna, manje ili više da je bolja. Sada na zadnjem albumu njoj se najviše sviđa 'Sve dok te bude imalo', meni je opet 'Ruža', ali nije velika razlika, sve pjesme su odlične", dodao je Mirsad.

Iako, kako kažu, pjesme Dine Merlina su njihov život, Heveševići nikada nisu lično upoznali svog omiljenog muzičara. Kako je Mirsad rekao, nekoliko puta su bili blizu njega, ali "nije im se dalo, čovjek je pun obaveza, svi ga salijetaju sa svih strana" i dodao da im to "i nije toliko prioritet" te da su im pjesme najvažnije.

"Ali, bilo bi lijepo Dina upoznati, popit kavu možda. Prestari smo da bismo jurili za njim po ulici, ali da bi bilo lijepo, bi", navela je Ervada.

Upitani kako su se proveli na sinoćnjem koncertu, održanom u Kombank Areni, Heveševići su istakli da su se prijatno iznenadili publikom u Beogradu.

"Beogradska publika je do sada gdje smo bili stvarno naj, naj, najbolja. Makar tako djeluje iz prvog reda funpit-a. Zvuk je malo slabiji, teže je malo doživjeti zvučno, ali čuje se iza tebe publika, koliko je to sve aktivno, svi pjevaju, plešu i to je najbolje. Čak i od Koševa, publika je aktivnija", rekao je Mirsad i dodao:

"Sinoć smo vidjeli i da je Dino posebno motiviran. Kada je izašao na pozornicu, kao da je bio u nekom strahu i imao kočnicu, ali poslije se vidjelo da je oduševljen i s puno osjećaja, snimao sam ga i po izrazu lica vidjelo se puno osjećaja."

Od večerašnjeg koncerta, koji počinje u 20 sati, kroz šalu su rekli da očekuju "malo više" i uozbiljivši se, Mirsad je rekao: "Ne možemo se razočarati u Dinu Merlina, nama će biti odlično."

"Nama će biti drugačije, zato smo dva koncerta za redom. Svaki koncert je drugačiji, ali znamo da će biti dobro, jer uvijek je i drugačije je", rekla je Ervada.