25 godina saradnje
56

Bosansko-kinesko prijateljstvo prikazano kroz spot "Oda radosti"

E. Sk.
Sarajevski dječiji hor "Princess krofne" u saradnji s udruženjem "Bosansko-kinesko prijateljstvo" i "Wuxi Children Palace Choir" iz NR Kine snimili su spot "Oda radosti".

Povodom je 25. godišnjica od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

Osnivač hora "Princess krofne" Zlatan Bostandžić kazao nam je kako je nastao spot "Oda radosti" te otkrio planove za narednu godinu koji se odnose na jačanje prijateljskih odnosa između Kine i BiH.

"Sasvim slučajno, Faruk Borić, predsjednik Udruženja 'Bosansko-kinesko prijateljstvo', nas je pozvao prije mjesec i po i izrazio želju da uradimo nešto zajedno. Razmišljali smo koja bi to pjesma mogla biti, pa smo odlučili da to bude 'Oda radosti'. Shvatili smo da je malo teško djeci iz Kine pjevati na bosanskom jeziku pa smo našli kompromisno rješenje, da djeca iz BiH pjevaju na njemačkom i bosanskom jeziku, a djeca iz Kine na svom jeziku", govori nam Bostandžić.

Jedan dio spota snimljen je u Kini, a drugi u Sarajevu, dodaje naš sagovornik.

"Jedan dio kadrova snimljen je na Žutoj tabiji, djeca su se zabavljala, kasnije smo uklopili u zajednički spot. Video čine najzanimljiviji kadrovi Kine i Sarajeva, produkcija je također rađena u Kini", kaže Bostandžić.

I naredne godine planiraju nastaviti održavati prijateljstvo između Kine i Bosne i Hercegovine.

"Planiramo još jednu zajedničku priču, a to je da 'Princess krofne' snime nekoliko pjesama na kineskom jeziku, a da iz udruženja 'Wuxi Children Palace Choir' snime nekoliko pjesama na našem jeziku. To će nam biti poveznica da članovi ovog kineskog hora sljedeće godine budu naši gosti u Sarajevu, a da mi održimo nekoliko koncerata u Kini", govori Bostandžić.