Humanitarni nastup
94

Bono povodom božićnih praznika svirao za beskućnike u Dublinu

Klix.ba
Frontmen irskog rock sastava U2 Bono povodom božićnih praznika otpjevao je nekoliko svojih najvećih hitova za sve beskućnike na ulicama Dublina, piše Sky News.

Njemu se pridružio gitarista The Edge koji je zajedno s Bonom pozvao ljude da doniraju novac lokalnoj humanitarnoj organizaciji za zbrinjavanje beskućnika. Naime, novac koji je prikupljen u koferu gitare predat je dobrotvornom društvu Simon Community.

Glen Hansard, osnivač rock benda The Frames, organizirao je ovaj događaj na Badnju večer, a Bono i The Edge su između ostalog odsvirali pjesmu koja kritizira irsku vladu zbog lošeg rješavanja problema beskućništva u Irskoj.

Nakon niza nastupa drugih irskih zvijezda Bono i The Edge su predstavljeni kao dva mladića iz sjevernog Dublina nakon čega su s instrumentima stali pred publiku.

Prema podacima organizacije Focus Ireland, u ovoj zemlji ima gotovo 10.000 beskućnika. Učesnici kampanje kažu da, uprkos jakoj ekonomiji, nema dovoljno pristupačnih domova i da se stanarine naglo povećavaju.