Muzika
0

Bono i U2 dobili nagradu Amnesty International

Sarajevo-x.com | Džana Mujadžić
Svoje tradicionalno priznanje "Ambasador svijesti", za 2005 godinu, Amnesty Intrenational dodijelilo je irskoj grupi U2. Posebno priznanje dobio je Bono.

Ako mu je muzika univerzalna, dokazao je da može biti i izaslanik dobrobiti. On i njegova grupa tu činjenicu dobro ilustriraju. Jedan od rijetkih, irski rocker je uspio spojiti umjetničku karijeru sa svojim, političkim ubjeđenjima. Sida, glad, apartheid, prava čovjeka, ratovi; Bono se posvuda angažira zahvaljujući muzici i aktivnostima koje uvijek, znalački privede kraju.

Sigurno da je ta izdržljivost i odlučnost, te volja da pomogne drugima, utjecala da U2 bude nagrađen. Tako su iz Organizacije oglasili: "Od Live Aid, iz 1985, U2 su uradili, bez bilo kakve sumnje više nego bilo koja druga grupa, na osvjetljivanju razloga postojanja prava čovjeka, na planetarnom nivou. Tako su pospješili i uveličali napore Amnesty International".

Priznanje nagrađuje osobu ili grupu, što je pokazala poseban interes i aktivnost za čuvanje i promociju ljudskih prava.

Kako jedna nagrada povlači drugu, pjevač je također izabranik njemačkih medija za godinu koja završava. Bono će priznaje dobiti u Baden-Badenu, 24 januara. Nagrada postoji od 1992. godine a dodjeljuje se najinfluentnijem pojedincu u domenu svjetske politike i društava.