Hit rock sastava Queen
65

"Bohemian Rhapsody" najslušanija pjesma 20. stoljeća

Klix.ba
Iako se na samom početku smatralo kako neće postići veliki uspjeh zbog svog šestominutnog trajanja, operskih odlomaka i teksta o Galileju i Scaramoucheu, singl "Bohemian Rhapsody" i zvanično je postao najslušanija pjesma 20. stoljeća.

Singl "Bohemian Rhapsody", na osnovu kojeg je nazvan i biografski film o Freddieju Mercuryju, nastao je davne 1975. godine, a procjenjuje se da je do ove godine preslušan 1,6 milijardi puta širom svijeta, rekli su iz kompanije Universal Music Group.

Pjesma je prevazišla Nirvanin hit "Smells Like Teen Spirit" i pjesmu sastava Guns 'n' Roses "Sweet Child O'Mine", a sada je i zvanično najslušanija pjesma klasičnog rocka svih vremena, dodali su iz Universala.

Film "Bohemian Rhapsody", u kojem je legendarnog Freddieja Mercuryja utjelovio Rami Malek, muziku britanskog rock benda Queen predstavio je novoj generaciji. Pet sedmica nakon početka emitiranja, postao je najveći muzički biografski film svih vremena s prihodima od blizu 600 miliona dolara.

Rami Malek je nominiran za Zlatni globus prošle sedmice za svoju glumu u filmu "Bohemian Rhapsody" i očekuje se da će dobiti i nominaciju za Oscara u januaru naredne godine.

Iz Universala su naglasili kako su za dobijanje rezultata u obzir uzeli brojke koje datiraju iz preddigitalne ere, ali i s platformi kao što su Spotify, Apple Music, Deezer i mnogi drugi, prenosi Reuters.