Muzika
0

Bob Marleyju status nacionalnog heroja?

NINA
Nizom koncerata i multikulturalnih događanja u Etiopiji i na Jamajci će se u februaru 2005. obilježiti 60. godišnjica rođenja pokojnog kralja reggae muzike Roberta Neste 'Boba' Marleya, javljaju svjetske agencije.

U Kingstonu je, prilikom predstavljanja planova o proslavi 60. godišnjice rođenja reggae ikone Boba Marleya na Jamajci i u Africi, službeno objavljeno da se za Brata Robeta traži status nacionalnog heroja, te da je vrlo izvjesno da će već za godišnjicu, 6. februara, dan rođenja reggae superstara, biti proglašen nacionalnim praznikom na Jamajci.

Proslava na Jamajci završit će velikim otvorenim partyjem na Bulevaru Knutsford u New Kingstonu, uz sudjelovanje međunarodnih muzički zvijezda i Rastafarijanske zajednice, čime će se naglasiti veliki utjecaj Boba Marleya, ne samo na muziku i muzičare, nego i na društvo, kroz modu ili zagovaranje socijalne pravde i snošljivosti, najavljuju organizatori.

U Africi će cjelomjesečni program pod nazivom Ujedinjena Afrika završit će velikim koncertom 6. februara, na kojem će uz Marleyjevu djecu te grupu njegovih bivših pratećih vokala I-Threes, nastupiti i Harry Belafonte, Quincy Jones te vodeći afrički muzičari poput Angelique Kidjo, Tedy Afro, Baaba Maal i Youssou N'Dor.

Koncert, koji će televizija prenositi na svjetskoj razini, održat će se na trgu Mascoll u Adis Abebi, na dan kada bi pokojni muzičar navršio 60. godinu.

BBC je nedavno njegovu pjesmu "One Love" prozvao himnom stoljeća, a magazin Time je album "Exodus" iz 1977. proglasio albumom stoljeća.

Rođen u ruralnoj provinciji St. Ann 1945. godine, Marley je iz bijednih predgrađa Kingstona stigao do međunarodnog zvjezdanog statusa tokom 1970-ih. U proboju njegove karijere znatno mu je pomogao Eric Clapton obradom njegove pjesme "I Shot the Sheriff".

Marleya i danas mnogi smatraju prorokom, tvrdeći kako njegovi stihovi promoviraju mir, ljubav i socijalnu pravdu te da imaju poseban utjecaj, posebice danas kad se Jamajka bori s nasiljem u kojem je na ostrvu samo prošle godine poginulo oko hiljadu ljudi.

Bob Marley je dobio treću po važnosti jamajkansku nagradu, Orden za zasluge, 1981. godine, mjesec dana prije smrti. Umro je od raka 11. maja 1981.