Dobio dozvolu
0

Bob Dylan nastupio u Kini i izveo "oštrije" pjesme

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Legenda američke rok muzike Bob Dylan održao je danas dugo očekivani nastup u Kini, nakon što je konačno dobio dozvolu da u ovoj zemlji izvede svoje pjesme pune lirskog naboja o protestima i društvenoj borbi.

Dylan je održao koncert u Radničkoj sportskoj sali u Pekingu, gdje je naišao na topao prijem mješovite publike u kojoj je bilo Kineza i stranih državljana. Posjetioci su izmamili muzičku ikonu na dva bisa poslije skoro dvočasovne svirke.

Dylan za dva dana nastupa u Šangaju, a potom će održati dva koncerta u Hong Kongu u okviru turneje kojom obilježava 50 godina od svog prvog nastupa 11. aprila 1961. godine.

Američkom muzičaru prošle godine je, navodno, bilo zabranjeno da nastupi u Kini, ali mu je kinesko Ministarstvo kulture prošlog mjeseca izdalo dozvolu, pod uslovom da njegove pjesme odobre cenzori.

 Dylan je najpoznatiji po politički inspirisanim pjesmama iz ranog perioda svoje karijere, uključujući pjesme "The Times They Are A-Changin" i "Blowin' in the Wind.", koje nisu izvedene u Pekingu.

Muzičar je, ipak, izveo neke od svojih "oštrijih" pjesama, poput protestne  "Hard Rain", ali nije komentarisao situaciju u Kini, niti značaj svog nastupa u ovoj zemlji.

Kineski državni mediji prenijeli su opširne izvještaje o Dylanovoj turneji po Kini.
Uticajni magazin "Lifeweek" objavio je priču o ranim folk radovima ovog 69-godišnjeg umjetnika i njegovom uticaju na pokret za zaštitu građanskih prava u Americi i antiratne pokret koji je djelovao tokom sukoba u Vijetnamu.