{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bob Dylan kao oružje u Hladnom ratu

10.4.2013. u 16:42
3
0
Bob Dylan kao oružje u Hladnom ratu
3
Bob Dylan kao oružje u Hladnom ratu
Jedan od neostvarenih planova Washingtona u Hladnom ratu bio je da pošalju muzičke ikone Boba Dylana, Joni Mitchell i Jamesa Taylora u Sovjetski savez, kako bi "uzdrmali komunizam".
Umjetnici su se našli na listi zvijezda za koje je Vlada SAD-a smatrala da turnejom po Sovjetskom savezu mogu osvojiti javno mišljenje.

Walter Stoessel Jr, nekadašnji američki ambasador u Moskvi, pisao je kako su Rusi pokazivali malo interesovanja za američku soul muziku.

Ipak, 1975. godine, u svojoj diplomatskoj poruci Washingtonu, on je preporučio da bi lagani rock poput "Free Man in Paris" kantautorice Joni Mitchell mogao biti veliki hit kod potlačenih. Dodao je da bi prioritet trebalo dati i blues-rocku ili country-rocku.

U jednoj od 1,7 miliona američkih diplomatskih prepiski iz perioda od 1973. do 1976., a koje je Wikileaks nedavno objavio, navodi se da bi "bilo bolje pristupiti velikim zvijezdama nego manje poznatim umjetnicima".

Osim Dylana, Mitchell i Taylora, ambasador je preporučio i Lynyrd Skynyrd, Poco i The Nitty Gritty Dirt Band.

Naravno, nijedan od spomenutih muzičara tada nije zasvirao iza Željezne zavjese, a nije poznato ni da li im je to ikada i ponuđeno.

Dylanov jedini javni nastup u Sovjetskom savezu bio je na poetskom koncertu u Moskvi, 1985. godine. Ipak, ni on, ni Joni Mitchell nisu nikada bili na turneji po Sovjetskom savezu.

Prvi važniji zapadnjački muzičar koji je održao koncerte u Sovjetskom savezu bio je Elton John, u maju 1979. godine.

Hladnoratovska paranoja u vezi sa pop muzikom bila je tolika da se omladina iz Istočne njemačke nije smjela približiti Berlinskom zidu, kada je 1988. godine Michael Jackson imao koncert ispred Brandenburške kapije, na zapadnoj strani zida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: