{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BMG i SONY pripremaju nove tužbe za povredu autorskih prava

N
29.3.2004. u 09:16
0
0
BMG i SONY pripremaju nove tužbe za povredu autorskih prava
0
BMG i SONY pripremaju nove tužbe za povredu autorskih prava
Odrasli Amerikanci downloadaju muzičke i druge datoteke s Interneta jednako često kao i tinejdžeri, pa bi se njihove kompanije mogle naći slijedeće na popisu tuženih od strane diskografskih kompanija.
Tinejdžeri i njihov nezasitan apetit za besplatnu muziku ukazali su na pravne probleme vezane uz korištenje audio, video i drugih datoteka preko interneta.

No, sve je više dokaza da i odrasli krše zakone jednako često kao i tinejdžeri. Mnogi to čine - vrlo često pornografske video materijale - i to u radno vrijeme, pomoću kompjutera i mrežnih priključaka u vlasništvu kompanije za koju rade. Ne samo što zloupotrebljavaju opremu poslodavca, nego i značajno opterećuju njegovu kompjutersku mrežu što nerijetko rezultira usporavanjem poslovanja.

Sada, međutim, tim bi se kompanijama moglo dogoditi isto še dogodilo hiljadama tinejdžera - da ih sudu tuže kompanije poput BMG-ja, Sonyja i sličnih.

Udruženje američkih proizvođača nosača zvuka, jednako kao i Udruženje filmskih stvaratelja Amerike, već daju naznake da bi kompanije čiji uposlenici downloadaju datoteke s weba mogle biti utužene, na temelju rezultata ispitivanja prometa na Internetu.

Kompanija za monitoring kompjuterskih mreža Blue Coat, iz Sunnyvalea, u Kaliforniji, izvijestila je prije nekoliko dana da čak 40 posto odraslih koji koriste usluge Internet kompanija za diobu datoteka to čine s kompjuterskih kapaciteta svojih poslodavaca. Očito je da se vrlo lako može ustanoviti o kojim se to poslodavcima radi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: