Muzika
0

"Blur" objavili sedmi studijski album

Klix.ba
Brit-pop veterani "Blur" su danas objavili novi album, a mi vam prenosimo BBC-jev interesantan ostvrt na isti.

Nakon gotovo trogodišnje pauze, ponajprije zbog Albarnovog izleta s animirano-glazbenim kolektivom "Gorillaz", te odlaska gitariste Grahama Coxona, mnogi su predviđali da će se "Blurovci" nakon godina zajedničkog rada povući u zasluženu penziju. No, Damon, Dave i Alex izgleda da su u sebi pronašli dovoljno muzičke inspiracije da snime "Think Tank", vjerojatno najbolju i najzreliju "<a class="text-magazin hover:underline" href="http://www.blur.co.uk/site.html" targeT="_blank">Blur" ploču, koju britanski muzički novinari jednostavno ne mogu dovoljno nahvaliti. Kako ističe sam Damon Albarn, "Think Tank" nam predstavlja jedan potpuno novi "Blur". "Nije bilo moguće ponovno pokušati vratiti atmosferu benda kakva je bila dok nas je bilo četvero. No, mi smo od prvog dana snimanja odlučili da nećemo odustajati te da ćemo pokušati stvoriti jednu novu čaroliju s troje ljudi. Jesmo li u tome uspjeli, to je upotpunosti na vama koji ćete slušati ploču da presudite." - ističe Damon Albarn.

Na odlazak Grahama Coxona preostali "Blurovci" ne gledaju s ogorčenjem. Damon ističe kako upotpunosti poštuje njegovu odluku da ne želi više biti dio benda i dodaje: "Što se mene tiče, ja sam u ovome za čitav život. Ja ne mogu otići. Nikad ne bih nešto drugo radio. Ja sam u potpunosti predan stvaranju najbolje moguće muzike, nečega što će imati nekog utjecaja. Ne bih mogao otići, sve kad bih to i želio." - tvrdi Albarn. Većina materijala s "Think Tanka" nastala je tokom njihovog prošlogodišnjeg boravka u Maroku, što je, kako naglašava Alex James, za njih i njihovu muziku bilo jedno potpuno novo iskustvo i inspiracija. "Jednostavno je bilo dobro izvući se iz tog groznog provincijskog geta zapadne pop muzike, koja predstavlja potpuno jednodimenzionalan prostor. Gradovi su jedna velika naprava za gubitak vremena u kojima možeš provesti godine ne radeći ništa, a da toga ne budeš svjestan. Tek kada odeš u neko prirodnije okružje shvatiš da si samo ti taj koji može pokrenuti stvari." - ističe basist "Blura" Alex James.

Nakon Marrakecha, bend se vratio kući, te je u studiju u Devonu s Normanom Cookom odradio završnu produkciju i miksanje novog albuma. Bubnjar Dave Rowntree kaže kako im je Fatboy Slim bio jedini izbor te kako iznimno cijene njegov rad, i kao muzičara i kao producenta. "On je iznimno talentiran producent, a uz to je karijeru započeo kao član vrlo uspješnog benda, tako da on shvaća dinamiku rada u grupi. On je odmah vidio neke stvari koje mi nismo, vidio je gdje smo zapeli u slijepu ulicu." - kaže Dave Rowntree. Kao i glazbena kritika i sam bend smatra kako je riječ o najboljem "Blur" albumu. Kako ističe prvi čovjek "Blura" Damon Albran, on je od njih iziskivao neke velike životne promjene, koje su i rezultirale muzičkim zaokretom u 13-togodišnjoj karijeri ovih predvodnika Brit-popa. Bend je nedavno najavio i kraću "Think Tank" europsku turneju, kojoj će prethoditi pet u potpunosti rasprodanih koncerata u londonskoj "Astoriji", a novi "Blur" zvuk će se moći čuti i na nekoliko ljetnih festivala po Europi i Americi.