Kršenje pravila
8

Bjelorusija diskvalifikovana sa Eurovizije zbog "antiprotestne" pjesme

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Organizatori ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Eurovizije diskvalifikovali su Bjelorusiju presudivši da njihova predstavnička numera krši pravila i smjernice samog takmičenja.

Ranije ovog mjeseca organizatori su odbili kandidaturu Bjelorusije, koja se bori sa političkom krizom od avgusta prošle godine, jer je prijavljena pjesma ismijavala proteste protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Pjesma benda "Galasy ZMesta" izazvala je reakciju predstavnika opozicije u Bjelorusiji, koji su pretrpjeli različite oblike represije i nasilja tokom protesta.

Nakon što je Evropska radiodifuzna unija (EBU) odbila pjesmu, Bjelorusija je predstavila još jednu opciju, pjesmu istog benda. Druga pjesma je predstavljena u petak, ali je i ona na kraju odbijena.

U pojašnjenju diskvalifikacije su organizatori naveli da su "pažljivo pregledali novu prijavu kako bi procijenili podobnost za takmičenje", ali su utvrdili da krši pravila takmičenja koja osiguravaju da program ne bude instrumentalizovan ili doveden na loš glas.

Kao zaključak iz EBU-a naveli su da Bjelorusija uopće neće sudjelovati na takmičenju koje će se održati od 18. do 22. maja u Roterdamu.