Eurosong 2009.
0

"Bistru vodu" ponovo gledamo u finalu 16. maja

Sarajevo-x.com
Foto: Eurovision.tv
Foto: Eurovision.tv
Najskuplji spektakl u historiji Izbora za pjesmu Evrovizije počeo je u 21 sat po našem vremenu u dvorani Olimpyski u Moskvi. Prva polufinalna večer 54. Evrovizije donijela je prvo predstavljanje 18 zemalja, od kojih je deset nakon glasanja izborilo plasman u finale.

U subotu, 16. maja, ponovo ćemo gledati predstavnike Turske, Švedske, Izraela, Portugala, Malte, Finske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Armenije i Islanda.

Njima će se pridružiti zemlje koje su već zagarantovale plasman u finale: prošlogodišnja zemlja pobjednica Rusija, zatim Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Španija.

Voditelji ovogodišnje prve polufinalne večeri bili su ruska manekenka Natalia Vodianova i TV voditelj Andrej Malakhov.

Zemlja koja je imala čast da otvori takmičenje - Crna Gora s Andreom Demirović, uprkos tome što je prilično dobro kotirala na kladionicama, nije uspjela proći dalje.

Rockeri iz Bjelorusije predvođeni Petrom Elfinovim, "plavim anđelom", kako ga zovu u njegovoj zemlji, odlično su izveli ljubavnu pjesmu "Eyes That Never Lie", ali to nije bilo dovoljno za plasman u finale

Armenske predstavnice - dvije energične sestre Ingu i Anush ponovo ćemo gledati u subotu navečer, ali i skandinavsku opernu zvijezdu Malenu Ernman iz Švedske.

Velika favoritkinja izbora Hadise iz Turske uz ritmičnu pjesmu "Dum tek tek" i vrckave plesačice ponovo će zagrijati atmosferu u dvorani, a prilika da se dokažu pružena je i izraelskoj pjesmi koja poziva na mir "There Must Be Another Way" koju su zajedno otpjevale Noa i Mira Awad.

Grupa Regina, koja ove godine predstavlja Bosnu i Hercegovinu, prema redoslijedu nastupila je posljednja, a njihovu izvedbu ispratile su glasne ovacije publike. Držimo fige našim predstavnicima u finalu!