Svečana i tužna večer
6

Billie Eilish obilježila ovogodišnji Grammy, svečanost zasjenila Bryantova smrt

A. B.
Mlada američka pjevačica Billie Eilish osvojila je najveći broj nagrada na ovogodišnjoj dodjeli Grammyja, međutim cijelu dodjelu je zasjenila tužna vijest da je legendarni košarkaš Kobe Bryant stradao u helikopterskoj nesreći.

Billie Eilish je osvojila pet nagrada, među kojima su ona za najboljeg novog izvođača, album i pjesmu godine "Bad Guy", kao i za uspješnu muzičku godinu. Eillish je kući odnijela nagradu i za najbolji pop album.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Eilish je najmlađa pjevačica koja je ikada odnijela nagradu za album godine tako da se sinoćnja noć na Grammyju smatra historijskom. Do sada je najbolji rekord držala Taylor Swift koja je osvojila Grammy u 2020. godini za album "Fearless".

Kada je primala nagradu za album godine Eillish je bila šokirana.

"Mogu li samo reći da je Ariana ovu nagradu zaslužila", izjavila je Eilish.

Eilish je također postala prva žena, a druga osoba do sada koja je osvojila nagrade za uspješnu muzičku godinu, album i pjesmu godine, kao i najboljeg novog izvođača u istoj godini.

Ove godine i Lizzo je osvojila tri nagrade od osam nominacija.

"Ova večer je za Kobea", poručila je karizmatična Lizzo koja je također osvojila nagrade za najbolju pop solo izvedbu, R&B pjesmu i nagradu za urbani savremeni album.

Lizzo (Foto: EPA-EFE)
Lizzo (Foto: EPA-EFE)

Pjesma "Old Town Road" izvođača Lil Nas X bila je najbolja u kategoriji za najbolji pop duet i najbolji muzički video.

Lil Nas X (Foto: EPA-EFE)
Lil Nas X (Foto: EPA-EFE)

Svi, osim devet Grammyja dodijeljeni su prije televizijskog prijenosa u posebnoj ceremoniji u Staples Centru. Tamo je Beyoncein "Homeconing" osvojio nagradu za najbolji muzički film, dok je bivša prva dama Michelle Obama osvojila nagradu za audioverziju svoje knjige "Becoming".

Ono što je zasjenilo ceremoniju dodjele Grammy nagrada bila je helikopterska nesreća u kojoj je stradao legendarni košarkaš Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kćerka Gianna i još sedam osoba koje su u tom trenutku bile s njima. Nesreća se dogodila nekoliko sati pred početak svečanosti, a njegova fotografija stajala je na velikom LED ekranu u Staples Centru gdje je održana dodjela Grammyja, a u kojoj je Bryant igrao za LA Lakerse više od 20 godina.

"Svi sada osjećamo neizmjernu tugu. Svi smo trenutno slomljeni u ovoj kući koju je 'sagradio' Kobe Bryant", rekla je pjevačica i voditeljica na Grammy nagradama Alicia Keys shrvana tugom.

Bryantova smrt znatno je obilježila svečanost koja je ionako nekoliko dana prije početka bila povezana s kontroverzama. Deset dana prije dodjele Grammyja organizatori su suspendovali izvršnu direktoricu Deborah Dugan jer je sugerisala da je postupak glasanja ugrožen. Ona je tvrdila da ljudi koji nastupaju te noći imaju različit tretman, odnosno da umjetnici i njihovi predstavnici sjede u "tajnim odborima" koji odlučuju o užem krugu dobitnika. Ove slučajeve je nazvala sukobom interesa i pojavom koja je bacila mrlju na Grammy. Organizatori su te tvrdnje nazvali lažima.

S obzirom na to da je prošlogodišnja dodjela Grammy nagrada najviše bila posvećena ženskom osnaživanju, ove godine svečanost je bila posvećena sjećanju na one koji su ostavili značajan doprinos muzičkoj sceni, ali više nisu među živima.

CJ Khaled i John Legend otpjevali su pjesmu "Higher" koju su posvetili reperu Nipsey Hussleu koji je u aprilu prošle godine ubijen u Los Angelesu u 33. godini. Također, Demi Lovato sinoć je prvi put nastupila nakon što je zamalo umrla zbog predoziranja drogom u julu 2018. godine. U suzama je izvela pjesmu "Anybody" koju je napisala četiri dana prije hospitalizacije.

Chrissy Teigen i John Legend (Foto: EPA-EFE)
Chrissy Teigen i John Legend (Foto: EPA-EFE)

Dobitnica nagrade za najbolji album i pjesmu Tanya Tucker, u pratnji Brandi Carlilea na klaviru, izazvala je muk u dvorani izvođenjem pjesme "Bring My Flowers" gdje je izjavila da trebamo brinuti o svojim najmilijima dok nije prekasno.

Tanya Tucker i Brandi Carlile (Foto: EPA-EFE)
Tanya Tucker i Brandi Carlile (Foto: EPA-EFE)

Tanya Tucker, 61-godišnja country pjevačica, osvojila je prve Grammyje u karijeri i to za najbolji country album "While I’m Livin" i najbolju country pjesmu "Bring My Flowers Now". Gloria Gaynor, disko diva koja je Grammy odnijela 1980. za legendarnu pjesmu "I Will Survive", kući je otišla s nagradom za najbolji gospel album "Testimony".