Muzika
0

Billboard proglasio umjetnika godine

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Mladi američki r&b i pop pjevač Chris Brown nastavlja prikupljati nagrade i priznanja u izuzetno uspješnoj muzičkoj karijeri. Američki magazin Billboard ovaj put dodijelio mu je laskavo priznanje najboljeg umjetnika 2008. godine.

"Ovo je značajnije nego što sam mogao zamisliti. Potpuno je neočekivano, tako da je iznenađujuće", izjavio je Brown u intervjuu za AP u četvrtak.

Ipak, nije čudno da je upravo Brown dobio ovu nagradu. Njegovi hitovi "With You" i "Forever", kao i duet s Jordin Sparks "No Air" postigli su veliki uspjeh u toku ove godine. U novembru je ovaj muzičar osvojio tri AMA nagrade, uključujući i onu za umjetnika godine.

Osamnaestogodišnjak ipak priznaje da nije navikao na tolika priznanja.

"Imao sam dobru godinu iza sebe ali se i dalje osjećam pomalo nesigurnim", kaže on.

Billboardova lista napravljena je prema broju prodatih albuma, kao i broju downloada pjesama, te učestalosti puštanja na radio stanicama.

Na drugom mjestu tako se našao Lil Wayne, koji se proslavio hitovima "A Milli" i "Lollipop", a treća je Brownova djevojka Rihanna koja je 2008. obilježila, između ostalih, pjesmama "Take A Bow" i "Disturbia".

Listu od prvih pet zaokužuju Alicia Keys i američka country i pop zvijezda Taylor Swift.

Pjesmom godine proglašena je "Low" repera Tramara Dillarda, poznatijeg kao Flo Rida, a odmah za njom našle su se i "Bleeding Love" Leone Lewis, te pjesma "No One" Alicie Keys, zatim "Lollipop" Lil Waynea i veliki hit Timbalanda i benda OneRepublic pod nazivom "Apologize".

U prvih deset našle su se tri pjesme Chrisa Browna - "With You", "Forever" i "No Air".