11. maja
62

Bihaćki bend Jall Aux Yeux 11. maja predstavlja debitantski album "Salutations du fond du monde"

Klix.ba
Jall Aux Yeux
Jall Aux Yeux
Bend Jall Aux Yeux iz Bihaća snimio je debitantski album "Salutations du fond du monde" koji će svjetlo dana ugledati 11. maja, a koji će predstaviti kroz žive svirke po regionu.

Album je sniman u dvije sesije. Prvo dio (pjesme La Peste, Ici ou la, Je m'en lave les mains, Ce qui me manque i La sérénade) je snimljen u Mostaru u decembru 2016. u studiju pavarroti, dok je drugi dio snimljen u Bihaću u studiju Amadeus, u novembru i decembru 2017. godine. Na albumu se nalazi deset pjesama koje su izabrane između dvadesetak koje se nalaze u repertoaru benda.

"Dvije godine djelovanja benda autorski su bile dosta plodne tako da je spremno dosta materijala i za sljedeći album. Album je zamišljen kao neka vrsta razglednice iz Bosne i Hercegovine. Prijevod naziva albuma je 'Pozdravi s kraja svijeta', naziv koji često odražava naš doživljaj prostora u kojem se nalazimo", naveli su članovi benda.

Na albumu se nalaze i dvije saradnje: prva s Almom Abdagić (Ici ou la) i druga s Ivanom Katićem, Johnom iz sinjske grupe M.O.R.T. (Je te cherche – Tražim te). Na albumu gostuje i Mehmed Hadžisadiković – Meho na violini (La chanson ivre).

Naglašavaju da je album muzički amalgam utjecaja svih članova benda, od rocka, punka, folka, popa, funka itd.

"Kako su pjesme na francuskom jeziku tako se i tematika pjesama, djelomično i nesvjesno, naslanja na francusku historiju, kulturu i civilizaciju mada se tu može pronaći i univerzalnih tema", rekli su.

Sedam pjesama je napisao gitarista benda Jure Petrović, dvije su od Verlaine i jedna od Sandre Jayat, partnerice Djanga Reinhardta. Ideja za prvi singl "La peste" (Kuga) je došla od istoimenog romana Alberta Camusa.

"'Kuga' je prikaz stanja unutar bilo kojeg totalitarizma i ekstremnih situacija koje na površinu izvlače ono najdublje u ljudima, i koje su zapravo najveći moralni izazov pitanjima ljudskosti. U pjesmi 'Je m'en lave les mains' se preko poznate Pilatove rečenice 'perem ruke od krvi ovog čovjeka' postavlja pitanje čovjekove odgovornosti jer smo svi manje ili više Poncije Pilat. Klimamo glavom i još se nadamo da ćemo zadržati čiste ruke", pojasnili su.

Dizajner covera albuma Adnan Mujadžić imao je ideju da coverom albuma poveže Francusku (i jezik na kojem je album) s Bosnom i Hercegovinom, općenito Balkanom, čiji se utjecaj sigurno osjeti u muzici benda.

"Galski pijetao je simbol francuske nacije. Naime, njime se ukazuje na novi društveni poredak u kojem većinski i dotad neprivilegirani narod - na koje se gledalo kao na potomke romaniziranih Gala - ulazi na političku scenu i postaje suveren umjesto privilegiranog plemstva - potomaka germanskih Franaka)", rekli su članovi benda Jall Aux Yeux.

Krajem 2015. godine Jure Petrović, inače profesor francuskog jezika u Katoličkom školskom centru u Bihaću, napisao je nekoliko pjesama na francuskom jeziku i odsvirao ih pred prijateljem Jasminom Hadžisadikovićem. Jasminu se dopalo ono što je čuo te ubrzo njih dvojica odlučuili okupiti ekipu. U kratkom roku osnovan je sedmočlani bend: Jure Petrović gitara, Jasmin Hadžisadiković gitara i mandolina, Adnan Suljanović bubanj, Marko Ivaniš bas, Sanel Kabiljagić truba, Elvedin Malkoč saksofon i Sanel Jušić vokal. Ono što je posebno interesantno u ovoj priči je činjenica da Jure jedini u bendu poznaje francuski jezik i ujedno je glavni tekstopisac.