Muzika
22

Bihaćki bend Grefran snimio spot za pjesmu Sinkopa

Piše: M. Ć.
Numera pod nazivom Sinkopa je prva studijski završena i obrađena pjesma sa novog albuma bihaćke grupe Grefran.

Bend Grefran, osnovan 1993. godine u Bihaću, snimio je novi spot za pjesmu Sinkopa. Tekst za pjesmu radio je Alen Alijagić, koji je vokal i ritam gitara. U muzičkom dijelu i aranžmanu učestvovali su i ostali članovi benda Ferhat Ferhatović-bass gitara, Miloš Janjičić-bubanj i Rasim Mujagić-solo gitara.

"Pjesma je nastala u zimu 2015. godine, a najava je za novi album grupe pod nazivom Variola Vera, sniman u Pavaroti studiju u Mostaru, jednom od vodećih muzičkih studija u regionu", kaže za Klix.ba frontmen grupe Alen Alijagić.

Pored članova benda, akteri u spotu su i Dino Alijagić, prijatelj i muzičar, kao i Daila Šehić, mlada glumica u usponu. Snimatelj je bio Đemal Ćatić, dok je montažu radio Irnes Čavkić, poznata osoba iz domena domaće video produkcije.

Alijagić kaže da je spot sniman nekoliko dana i u nekoliko navrata, a nastao je na čudan način.

"Snimanje je trajalo nekoliko dana, ali u dužim vremenskim razmacima jer snimatelj trenutno živi i radi u Sarajevu. Samo snimanje spota je jedna velika anegdota, jer smo zbog nevremena bili spriječeni da snimamo na lokacijama koje smo prvobitno odredili. Znači, kompletan spot je snimljen na alternativnim lokacijama zbog kiše koja je padala danima. No to je bila i sreća, jer bend odašilje sličnu atmosferu, kao i ova pjesma, a tako i spot – sivilo kišnog dana", dočarava Alijagić.

On ističe da su tekstovi njihovih pjesama čudno formulisani, tako da se ne može konkretno definisati njihova tematika.

"To ostavljamo kao nagradu slušaocu da doživi na svoj način. Naravno, radi se o sprezi emocija, možda neuzvraćene i tužne ljubavi, kao i seksa koji sve prodaje sve", govori Alijagić, dodajući da je sljedeći cilj grupe izbacivanje kompletnog albuma i njegova promocija.

Bend Grefran je osnovan još davne 1993. godine u Bihaću, kada su trojica prijatelja odlučili napraviti bijeg u neki njihov bolji svijet – punka i grunge rocka. Od samih početaka Grefran se bavi autorskim radom i komponovanjem autorskih pjesama. Bend je učestvovao na raznim festivalima koncertima najviše na području USK, a imali su i mnoštvo solo gaža po mnogim bihaćkim klubovima.

Poklonici ovog muzičkog pravca smatraju da Grefran po kvaliteti ne zaostaje za renomiranim bendovima iz Amerike ili Francuske, gdje je grunge sukladno s njegovim 'post' prefiksima daleko rasprostranjeniji žanr.

Oni koji prvi put čuju njihove izvedbe na engleskom jeziku ni ne pomisle da dolaze sa Balkana.