Muzika
207

BiH službeno prijavljena na Eurosong u Austriji naredne godine

Piše: L. Č.
Na prijedlog urednika Zabavnog i muzičkog programa BHT1 Dejana Kukrića, generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević, potpisao je službenu prijavu učešća BHRT na 60. takmičenju za Eurosong koje će biti održano u maju 2015. godine u Beču u Austriji.

U Radio - televiziji Bosne i Hercegovine je za Klix.ba potvrđeno kako BHRT zadržava pravo da do 10. oktobra 2014. godine, konačnog roka određenog Pravilima EBU-a, otkaže aktivno učešće na Eurosongu 2015.

Isto ovo pravo zadržavaju i ostali prijavljeni emiteri – članice Evropske radiodifuzne unije.

Istaknuto je i da, ukoliko finansijski plan za 2015. godinu bude omogućio učešće BHRT-a na Eurosongu u Beču, naknadno će biti određen model izbora pjesme predstavnice BiH.

Bosna i Hercegovina učestvuje na Eurosongu od 1964. godine. Od 2004. godine jedna je od najuspješnijih zemalja, sa konstantnim nastupima u finalima i vrlo dobrim plasmanima, mahom među top 10.

Na takmičenju za Eurosong, Bosnu i Hercegovinu su od 1993. godine predstavljali: Fazla, Alma Čardžić i Dejan Lazarević, Davorin Popović, Amila Glamočak, Dino Merlin i Beatrice Poulot, Nino Pršeš, Maja Tatić, Mija Martina, Deen, Femminem, Hari Mata Hari, Maria, Laka, Regina, Vukašin Brajić i Maya Sar.

Najbolji bosanski rezultat je osvojen 2006. godine, kada je Hari Mata Hari sa pjesmom "Lejla" osvojio treće mjesto (drugo u polufinalu).

Podsjećamo, naša se zemlja, usljed nedostatka financijskih sredstava i sponzora, na Eurosongu nije takmičila zadnje dvije godine. Posljednji put je BiH predstavljala Maya Sar 2012. godine sa pjesmom "Korake ti znam".

Zvaničnu preliminarnu prijavu podnijele su Srbija i Crna Gora.