Projekt kreiran 2018.
288

Bh. umjetnici Nikolina Vujić i Sanjin Arnautović nastupat će na "A Concert for Unity" u SAD-u

N. C.
Nikolina Vujić, vokalna solistica i umjetnica, i Sanjin Arnautović, glumac, predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u Sjedinjenim Američkim Državama na koncertu pod nazivom "A Concert for Unity".

BiH Broadway je projekat kreiran 2018. godine od strane Američke ambasade u Sarajevu sa ciljem povezivanja umjetnika iz čitave Bosne i Hercegovine putem muzičkog teatra. BiH Broadway je započeo sa audicijom za mjuzikl "The 25th Annual Putnam County Spelling Bee" nakon koje su Nikolina Vujić i Sanjin Arnautović dobili uloge i izvanrednu priliku da rade sa rediteljima iz Chicaga, iz Marriott teatra, Ryan T. Nelsonom i Aaron Thielenom.

"To je bio samo početak jednog predivnog putovanja koje je iz godine u godinu napredovalo i donosilo nam sjajne nove izazove. Tokom 2019. godine radili smo na cabaret show-u Moja pjesma a ni pandemija nije zaustavila našu internacionalnu kolaboraciju jer su Ryan i Aaron odlučili da osnuju globalnu organizaciju pod nazivom Broadway Across Borders koja ima za cilj da putem muzičkog teatra pravi most između umjetnika diljem svijeta", kaže nam Nikolina, koja zajedno sa svojim kolegom Sanjinom od 2020. godine vodi BiH Broadway.

Tokom pandemije, organizacija Broadway Across Borders je zajedno sa umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, SAD-a, Poljske, Austrije, Srbije i Njemačke kreirala prvi virtuelni mjuzikl “Spring Awakening” nakon kojeg su svi umjetnici, članovi ove organizacije, započeli sa stvaranjem autorskog materijala. Na osnovu te ideje Sanjin i Nikolina su se odlučili za korak dalje i snimili svoj prvjenac, muzički film pod nazivom "Let Us Be".

"Film je sniman u septembru 2021. godine u sklopu projekta Weltanschauung, a u produkciji internacionalne organizacije za muzički teatar Broadway Across Borders. Sniman je na tri lokacije: u Sarajevu, Varšavi i Berlinu, a ekipu filma čini više od trideset mladih glumaca, vokalnih solista, muzičara, plesača i filmskih radnika iz četiri države. Film tretira temu zabranjene ljubavi u njena tri oblika, na tri različita mjesta", govori nam Sanjin koji potpisuje ideju i scenario filma. Muzičku režiju potpisuje Nikolina Vujić, dok su redatelji filma Sanjin Arnautović i Radoš Jovanović, koji je ujedno i direktor fotografije.

Nikolina i Sanjin trenutno rade na pripremi koncertnog izvođenja mjuzikla "Kosa" u koprodukciji Broadway Across Borders organizacije, Narodnog pozorišta u Sarajevu, BHRT muzičke produkcije i Američke ambasade u Sarajevu. Premijera je planirana 24. juna na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Režiju ove koncertne izvedbe potpisuje Aaron Thielen dok muzičku režiju potpisuje Ryan T. Nelson koji će biti i dirigent ovog koncerta.

"Kada sam saznala da sam izabrana da budem dio ekipe i jedan od vokalnih solista, bila sam jako uzbuđena jer se mjuzikl Kosa sa svojom pričom i muzikom nalazi na listi mojih omiljenih mjuzikala. Ova produkcija je vrlo važna jer obilježava 30 godina od izvođenja mjuzikla Kosa u Sarajevu pod opsadom i zbog toga jer spaja nas soliste sa horom opere Narodnog pozorišta Sarajevo, filharmonijom i bendom BHRT muzičke produkcije. Vjerujem da će ovo biti jedna predivna noć za sve nas i da će publika uživati u našim interpretacijama poznatih pjesama kao što su Hair, I Got Life, Aquairus i ostale.”

Pored Nikoline i Sanjina, u ansamblu solista se nalaze - Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović Tomić, Aida Mušanović Arsić, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Hana Zrno, Nedim Bašić, Malik Smajlović i Sara Vojičić.

Nedugo nakon premijere mjuzikla "Kosa" i repriznih igranja na Palama i u Tuzli (25. i 26. juna) Nikolina Vujić i Sanjin Arnautović odlaze u Ameriku kako bi predstavili našu državu na koncertu pod nazivom "Concert for Unity".

"Odlazak u Ameriku je veliki korak za Nikolinu i mene, prvenstveno, jer ćemo se naći u srcu industrije muzičkog teatra. Posjetit ćemo New York i Chicago, gdje će biti organizovane radionice i razgovori sa teatarskim umjetnicima, producentima, rediteljima, glumcima i agentima. U sklopu naše posjete, zajedno sa još dvoje umjetnika iz Poljske i Njemačke, održat ćemo i dva koncerta, jedan u New Yorku, a drugi u Chicagu, u Marriott teatru. Svjesni smo da se ovakva prilika ne dobiva tako često, idemo da je iskoristimo maksimalno i da uživamo", rekao je Sanjin.