Oslo
0

Bh. tim se nada podršci dijaspore u finalu Eurosonga

FENA
Bh. tim u Oslu (Foto: Aleksandar Dunkić BHRT)
Bh. tim u Oslu (Foto: Aleksandar Dunkić BHRT)
"Ukoliko predstavnici BiH i u finalnoj večeri budu jednako dobri kao što su to bili u polufinalu, kada su ih u Oslu svi ocijenili sjajnima i u vokalnoj i scenskoj izvedbi, ne sumnjamo u dobar plasman i rezultat na ovogodišnjem Eurosongu", kazala je danas Feni glasnogovornica bh. tima Takmičenja za pjesmu Evrovizije Maja Čengić.

Govoreći o atmosferi koja pred sutrašnje finale vlada u bh. timu Eurosonga predvođenim Vukašinom Brajićem, ona je istaknula da nijedan član BiH ne sumnja u potpunu podršku u BiH, te da očekuju da će svi "držati palčeve" za svoju zemlju i svoje predstavnike na ovom najznačajnijem muzičkom takmičenju.

"Ovo je prilika da samo u tri minute predstavimo svoju zemlju na najbolji mogući način kako to samo muzičari mogu učiniti. Nadamo se i podršci bh. dijaspore širom Evrope", kazala je ona.

Naglasila je da bh. tim s velikim olakšanjem ulazi u finalnu noć, jer je prvobitni cilj ostvaren - ulazak u finale s 25 najboljih zemalja.

Pred veliki nastup danas ih očekuju dvije probe, na kojima će učestvovati predstavnici svih zemalja finalista, dok je za sutra zakazana generalna proba.

"Naš tim je jako sretan i zadovoljan uspjehom prolaska u finale, nakon što se nisu obistinile prognoze iz naše domovine koje smo ponijeli u Oslo, već prognoze medija u Norveškoj i predstavnika Eurosonga. Vukašin je u polufinalnoj večeri izuzetno samouvjereno izašao na scenu, te su u Oslu komentarisali kako se sa 26 godina i otprilike dvije do tri godine iskustva u ovoj branši ponašao na sceni kao neko ko je tu barem 20 godina", kazala je Čengić.

Ocijenila je da je Vukašin Brajić tokom svih 15 dana u Norveškoj pokazao da je veliki profesionalac te da živi za muziku, pritom koristeći svaki trenutak koji mu se pruža. Vokalni muzičari koji nastupaju uz njega i imaju mnogo više iskustva na muzičkoj sceni daju mu veliku podršku.

Čengić je kratko prokomentirala i neuspjeh prolaska u finale predstavnika susjednih zemalja - Hrvatske i Slovenije, ocijenivši da je cijelom bh. timu bilo jako žao zbog te činjenice.

"Već godinama s predstavnicima susjednih zemalja nemamo isključivo profesionalne odnose, već prijateljstva koja konstantno gradimo. Svi smo zdušno navijali i glasali za njih, a žao nam je što u finale nisu prošli ni Slovenci ni Makedonci. Zajedno se radujemo i zajedno tugujemo i žao nam je što nećemo u finalnoj večeri nastupati zajedno s našim komšijama", zaključila je ona, uz ubijeđenost da takvo činjenično stanje neće uticati na glasanje za bh. predstavnike.

Finalna večer će biti održana u Oslu subotu, 29. maja, u 21 sat.