Osvaja Hollywood
472

Bh. producent Billain autor muzike filmova "Hunter Killer" i "Pacific Rim Uprising"

Piše: El. Lj.
Adis Kutkut Billain
Adis Kutkut Billain
Bh. producent, DJ i dizajner zvuka Adis Kutkut Billain radio je na produkciji dva holivudska filma - blockbusteru "Pacific Rim Uprising" reditelja Stevena S. DeKnighta koji će premijerno biti prikazan 23. marta i filmu "Hunter Killer" reditelja Donovana Marsha koji će premijeru imati 29. marta.

"Od internacionalnih kolega iz filmske i muzičke industrije sam saznao da sam stekao svoj zvučni 'potpis' iz domene sound designa i muzičke produkcije svih žanrova s koncentracijom na drum and bass i hip hop. Zatim mi je sadašnji prijatelj na Soundcloud poslao poruku da želi da moj 'potpis' zvukova završi u filmova. Na početku, zbog tajnovitosti projekta, nisam znao težinu zadataka, a s već prihvaćenim projektima nisam mogao preuzeti nešto tako ozbiljno i bio sam u poziciji da otkažem tri projekta kako bih prihvatio nešto o čemu se tada nije smjelo pričati. Ostali smo u kontaktu i stalno smo razgovarali o najdražim mašinama i muzici, a nakon otprilike godinu dana došle su ponude za 'Pacific Rim Uprising' i 'Hunter Killer'", ispričao je Billain za Klix.ba.

Dodao je kako nije bio pod stresom i ispričao nam kako je bilo veoma veselo i zanimljivo u studiju zamišljati scene uz muziku. Objašnjava nam kako synth programmer nekad može dobiti cijelu kompoziciju, a nekad dio ili samo referencu.

"U filmu 'Pacific Rim Uprising' ja sam imao ulogu predstavljanja ogromnih mašina, u smislu pravljenja bassova i veoma agresivnih mašinskih zvukova kako bih dočarao kolosalnost i bitku. Mi u biti razmjenjujemo solo kanale i mijenjamo sve dok se ogromni zvukovi ne isprepletu s filharmonijskim sastavom, gitarama, ritmom ili eksperimentalnim perkusijama. Također, zajedno s producentom radimo kao kolektivni um u sastavljanju ovih kompozicija. U većini slučajeva producent ima jasnu ideju, ali smo mi ti koji donose te svoje 'potpise' koji se biraju i stavljaju u srce kompozicije", rekao je.

Film "Hunter Killer", u kojem su uloge ostvarili Gerard Butler i Gary Oldman, bio je manje zahtjevan, ali jednako interesantan.

"Trebao sam napraviti jednu vrstu podvodne težine u traci koja treba naglasiti ogroman hidrostatični pritisak. Bio je to veoma zabavan proces, jer je muzikom trebalo sinestetski pojasniti klaustrofobiju situacije i događaja", rekao je.

Billain je jedan od vodećih neurofunk producenata na našim prostorima i šire, a poznat je i kao "čovjek koji je Sarajevo stavio na svjetsku mapu elektronske muzike". Razgovarajući u uspjehu Billain nam kaže da svijet priznaje stvaralaštvo.

"Mnogi domaći umjetnici to uopće ne mogu dosegnuti, jer se uhvate ukoštac sa sistemom koji demoralizira svaku nadu za sopstvene borbe, a drugi troše vrijeme postavljajući noge jedni drugima. Svijet priznaje stvaralaštvo, a konkurencija je zdravija vani jer je sve u granicama normalnog takmičenja. Ja vjerujem da sam uspješan svaki put kad mentalno ne stanujem u ovoj zemlji, već negdje daleko u virtuelnoj stvarnosti ili programima", rekao je.

Billain trenutno radi na novom albumu, a u toku su dogovori za nove filmove i trailere te saradnje za Ep-ijeve i druge projekte.

"Album spremam već četiri godine i pokušavam ponuditi nešto krajnje inovativno. Mogu samo reći da na albumu imam više od 40 gostiju iz svih kreativnih grana. Zaprepaštenje mnogih ljudi iz ove industrije je veoma lijep znak da sam na dobrom putu da ostavim dobar i dubok trag u internacionalnoj industriji", rekao je Billain na kraju razgovora.