Eurosong 2009.
0

Bh. predstavnik će biti poznat 12. januara

Sarajevo-x.com
Dejan Kukrić
Dejan Kukrić
Pjesma predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju za Pjesmu Evrovizije 2009. godine u Moskvi bit će poznata 12. januara, a autore i izvođače izabrat će stručna komisija BHRT, kazao je za naš portal Dejan Kukrić, šef delegacije BH Eurosong.

Javni poziv za izbor pjesme zatvoren je 20. decembra, a na adresu BHT- a dostavljeno je više od 50 prijava.

"To nije konačna brojka, jer pojedini autori šalju i nekoliko pjesama u prijavi, a očekujemo i prijave koje su poslane posljednji dan. Stručna komisija će se sastati nakon božićnih i novogodišnjih praznika, te odarati pjesmu koja će nas naredne godine predstavljati na Eurosongu. Građani će pjesmu prvi put slušati u specijalnom televizijskom programu koji će biti održan 1. marta“, najavio je Kukrić.

Sve zemlje, osim Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Španije, takmičit će se u polufinalu, a od ove godine na Eurosong se vraća stručni žiri koji će ocijenjivati pjesme.

"To je novo-staro pravilo pomoću kojeg će se nastojati neutralizirati negativni učinak 'blokovskog' glasanja. U žiriju će biti pet stručnih eksperata, a glasovi televotinga i žirija računat će se u omjeru 50:50“, rekao je šef delegacije BH Eurosonga u razgovoru za Sarajevo-x.com.