|

Bh. predstavnici održali gala koncert: Sjajna atmosfera uoči 69. svjetskog trofeja harmonike u Portugalu

Bh. predstavnici održali gala koncert: Sjajna atmosfera uoči 69. svjetskog trofeja harmonike u Portugalu
157
E. Sk.
21.10.2019. u 21:07
5
komentara
157

dijeljenja
1/9 Foto: T. S./Klix.ba
2/9 Foto: T. S./Klix.ba
3/9 Foto: T. S./Klix.ba
4/9 Foto: T. S./Klix.ba
5/9 Foto: T. S./Klix.ba
6/9 Foto: T. S./Klix.ba
7/9 Foto: T. S./Klix.ba
8/9 Foto: T. S./Klix.ba
9/9 Foto: T. S./Klix.ba
Uoči svjetskog trofeja harmonike, jednog od najstarijih i najprestižnijih akordeonističkih takmičenja svijeta, koje će se ove godine održati u Portugalu od 3. do 10. novembra, u Muzičkoj akademiji u Sarajevu večeras je održan gala koncert.
Na ovom koncertu predstavili su se odabrani bh. predstavnici u kategorijama solo i kamerne muzike koji će učestvovati na 69. svjetskom trofeju harmonike u Portugalu.

Kao specijalni gosti koncerta pred sarajevskom publikom nastupili su i renomirana akordeonista Belma Šarančić Nahodović i umjetnik Nihad Hrustanbegović, koji su zajedno izveli repertoar pažljivo izabran za ovu priliku.


U čast nadolazećem jubileju 250. godina rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena, koji će se širom svijeta slaviti tokom 2020. godine, umjetnici su izveli i II stav (Allegretto), Beethovenove VII simfonije, što predstavljati prvo svjetsko izvođenje ovog djela u aranžmanu za dvije harmonike.

Hrustanbegović je specijalno za ovu priliku napisao djelo "In the Zen of Sirius", posvećeno takmičenju "Trophée mondial" i profesorici Nahodović, koje su premijerno izveli na večerašnjem koncertu.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...