Izvođačka prava
15

Bh. muzičari ove godine dobili drastično manje novca od tantijema

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Asocijacija izvođača i stvaralaca (AIS) počela je isplaćivati naknade za emitiranje muzičkih djela u 2018. godini, ali izvođače širom Bosne i Hercegovine zatekle su daleko manje isplate u odnosu na godinu ranije zbog čega su mnogi uputili žalbe i sumnje u rad AIS-a.

Kako saznajemo, članovima AIS-a isplaćeno je i do 80 posto manje tantijema prošle godine u odnosu na 2017. godinu.

Nakon brojnih žalbi, Upravni odbor AIS-a oglasio se sa pojašnjenjem u kojem ističe kako je shvatljivo nezadovoljstvo i razočarenje njihovih članova.

Kako kažu, oni su upozoravali kako bi moglo doći do ovakve situacije iz nekoliko razloga.

"U obračun tantijema za 2017.godinu ušao je i prihod ostvaren po osnovu zaostalih obaveza nekih velikih korisnika. Kako je tada potpisan ugovor sa njima i kako su izmirili obaveze pored 2017. godine i za 2015. i 2016. godinu, to je značajno povećalo ukupni prihod i dovelo do drastičnog povećanja visine tantijema za 2017. u odnosu na 2016. godinu. To je prihod koji se jednokratno naplaćuje i nije ga moglo biti u 2018. godini. Radi se o redu veličina od nekoliko stotina hiljada maraka, odnosno više od trećine našeg prihoda iz 2017. godine činili su pomenuti zaostaci za ranije godine. Na to je upozoreno na Izvještajnoj Skupštini održanoj u Banja Luci u aprilu 2018. godine", ističu iz AIS-a.

Iz Asocijacije dalje navode kako su tužili korisnike koji su odbijali potpisati ugovor s njima, kao i protiv onih koji su izbjegavali izmirivati svoje obaveze.

Tokom ove godine AIS je dobio nekoliko presuda i sudskih nagodbi s kablovskim operaterima, a uspio je i nakon pet godina upornih nastojanja potpisati ugovore sa RTV BiH i RTV FBiH.

"Značajna sredstva su data za te sudske procese tokom 2018. godine, ali su značajna sredstva na osnovu toga naplaćena u 2019. i očekujemo da će to biti primjetno na iznosima tantijema za 2019. godinu", kažu iz AIS-a.

Teška situacija u Asocijaciji kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS), tvrde iz AIS-a, također se odrazila na njih jer je veliki broj korisnika počeo izbjegavati plaćanje svojih ugovornih obaveza nadajući se da će se raspasti krhki i jedva uspostavljeni sistem naplate autorskih i srodnih prava. AIS je podigao tužbe i protiv takvih korisnika.

Predsjednik Upravnog odbora AIS-a Almir Ajanović govori nam kako su brojne medijske kuće, radio i televizijske stanice, među onima koji ne izmiruju svoje zakonske obaveze plaćanja prava izvođača i autora.

"Moramo naglasiti da je nemoguće protiv svih neodgovornih korisnika podići tužbe jer za to ne posjedujemo ni finansijske ni kadrovske kapacitete. Da bi u tom procesu tužbi prema korisnicima bili što efikasniji morali smo parirati njihovim izuzetno jakim pravnim timovima i u tom smislu angažovati stručnu pomoć izvan Stručne službe AIS-a. Te usluge, kao što sigurno znate, nisu nimalo jeftine, ali je to jedini način da dovedemo korisnike u situaciju da moraju plaćati svoje usluge", pojasnili su iz Upravnog odbora AIS-a.

Također iz Asocijacije ističu kako je njihov uspješan rad u prethodne četiri godine doveo do povećanja članstva izvođača, što je posljedično dovelo do toga da se ionako smanjen prihod dijeli na sve veći broj izvođača.

"Mi ćemo nastojati da svaki segment korisnika uvedemo u sistem i naplatimo od njih ono što vam po pravu pripada. To je dug, težak i proces u kojem se nekad nakon dva koraka naprijed vratite korak nazad, ali proces u kojem mi nećemo odustati i nećemo se umoriti", obećavaju iz AIS-a svojim članovima.

Podsjećamo, AIS je kolektivna organizacija za zaštitu prava izvođača muzičkih djela, osnovana 2014. godine u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima, Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava i Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH.