Veliki uspjeh
399

Bh. gitarista Sanel Redžić osvojio tri nagrade na prestižnom Jeunesses Musicales takmičenju

Piše: El. Lj.
Sanel Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sanel Redžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanskohercegovački gitarista klasične muzike Sanel Redžić osvojio je tri nagrade na prestižnom Jeunesses Musicales takmičenju koje se održava u Beogradu.

"Nagrade su veliko priznanje za moj rad i otvorile su mi vrata na domaćoj sceni. Jeunesses Musicales takmičenje je organizovano u Briselu i ima mrežu širom svijeta tako da vjerujem da će mi otvoriti druga vrata u svijetu", rekao je Redžić koji je za svoj rad nagrađen 32 puta.

Jeunesses Musicales takmičenje je jedno od najvećih takmičenja u svijetu klasične muzike koje je svake godine posvećeno nekom drugom instrumentu. Za 48 godina postojanja, ovo takmičenje je tek četvrti put posvećeno gitaristima.

"Mnogo sam se spremao za ovo takmičenje. Svirao sam u tri etape, svaka je bila eliminatorna, a u trećoj etapi koja je bila finalna bilo nas je četvero. Nastupili smo sa simfonijskim orkestrom RTS-a u Kolarčevoj dvorani u Beogradu", rekao je.

Ove godine nije dodijeljena prva nagrada. Sanel Redžić osvojio je tri nagrade i najbolje je plasiran na ovom takmičenju.

"S obzirom na to da sam dobio drugu nagradu, a da prva nije dodijeljena, smatram se pobjednikom. Osim toga, dobio sam nagradu publike i nagradu za najbolje izvođenje dodatne kompozicije", rekao je Redžić.