Muzika
779

VIDEO / Bh. DJ D.F.K. dobio ponudu Madonninog producenta za saradnju

Piše: M. B.
Elvedin Mujagić, poznatiji kao D.F.K. je bh. DJ i producent, te predvodnik nove generacije bosanskog tech & house zvuka. Više od decenije bavi se ovim poslom, a njegova muzika osvojila je publiku širom Balkana, ali i svijeta.

Muzikom se počeo baviti sa šest godina, kada je učio svirati klavir. Završio je i Srednju muzičku školu, ali sve to napušta 1998. godine, kada je prvi put čuo zvuke Love Parade. Od tog dana počeo se baviti istraživanjem elektronske muzike.

"Bila je to ljubav na prvo slušanje. Sve do 2002. ostalo je samo na upoznavanju i istraživanju elektronske muzike, a zatim sam počeo učiti produkciju i ta kreativna sloboda u elektronskoj muzici nasuprot klasične muzike, kao već postojeće forme, gdje se možete izraziti samo u interpretaciji, ali ne i kreaciji, je presudila u korist 'muzike na struju'", rekao je Mujagić u razgovoru za Klix.ba.

Od prvih koraka do saradnje s Amadorom

Prve korake u polju elektronske muzike napravio je na starom studijskom kompjuteru svog oca ''Atari ST1024''. Kada ga je dobio na poklon, na njemu je isprogramirao svoja prva četiri takta. Kako Mujagić kaže, od tog dana sve se promijenilo.

Prvi remix uradio je 2009. godine za berlinski Superstar recordings. Danas iza sebe ima više od 100 izdanja i jedan autorski album ''Boaz'' na španskoj Fluor etiketi, koji je uradio u saradnji s nekim od najvećih svjetskih imena. U januaru ove godine stigla je i ponuda od producenta svjetske pop dive Madonne Eddiea Amadora, s kojim je radio na remixu za dansku producenticu sa prebivalištem u Londonu Dainty Doll za njen singl ''House Religion".

"Za saradnju je zaslužan moj menadžer Rio, koji se već skoro pola godine brine za moju karijeru i tako je došlo i do ove priče sa Eddiejem, kojem se svidjelo kako ja radim. U augustu ove godine ću izdati jedan singl za njegovu izdavačku kuću. Ovo mi definitivno može pomoći u karijeri, jer Eddie Amador je istinski pionir house muzike u svijetu, čovjek koji iza sebe ima saradnju sa svima, pa i sa Madonnom. Nakon zajedničkog izdanja u januaru kontaktiralo me nekoliko jakih izdavača koji su zainteresirani za saradnju i naravno da sam to iskoristio i prihvatio", kazao je ovaj DJ.

Podrška svjetskih producenata

Njegovu ljubav prema elektronskoj muzici prepoznala su i mnoga svjetska imena, poput Rogera Sancheza, Alexa Kenjia, D'Knocka, Erica Morilloa.

"Jednom prilikom mi je Roger Sanchez napisao da ja spajam energiju sa emocijom i da mu se zato sviđa moja produkcija, a ja mislim da je jedini razlog svemu tome samo to što ja muziku radim iz ljubavi, jer ja sam najsretniji čovjek na svijetu kada sam u studiju ili za DJ pultom", istakao je Elvedin.

Iako je skroman i ne voli govoriti o budućim planovima, D.F.K. je otkrio šta možemo očekivati od njega u 2013. godini.

"Mogu reći da slijede izdanja za izdavačke kuće kao što su Hotfingers/303 Lovers, Stealth, Natura Viva, Stereo Productions. Trenutno radim i na projektu s prijateljem koji se zove Mandarina i taj projekt će u javnosti predstaviti Priki, čovjek koji je trenutno u vrhu MTV Adria, na svojoj nadolazećoj turneji ''Trahana'' na kojoj ću i ja nastupiti kao jedan od gostiju", otkrio je Elvedin te dodao kako će u junu izaći i novi track koji je uradio u saradnji s producentom iz Bihaća Denisom Dražićem.

Iako ova vrsta muzike nije pretjerano popularna u našoj zemlji Elvedin ističe kako se vide određeni pomaci te da postoji nada za mlade ljude koji se bave ovim poslom.

"Imamo puno talentiranih producenata i DJ-eva koji svoja postignuća u svijetu trebaju iskoristiti da motivišu nove mlade ljude da se pokrenu, jer ipak je moguće iz BiH uraditi neke stvari, samo treba vjerovati i raditi svaki dan na tome da budeš bolji", poručio je našim mladim talentima.