Muzika
0

BH animatori u najužoj konkurenciji svjetskog natječaja

Sarajevo-x.com
U septembru su DJ Shadow i njegova izdavačka kuća Island Records objavili video takmičenje kao promociju njegovog novog albuma "The Outsider". Takmičenje, čiji je zadatak bio napraviti spot za pjesmu "This Time", prvi singl sa spomenutog albuma, je bilo otvoreno za prijave iz cijelog svijeta.

Od preko 200 aplikacija poslanih na DJShadowVideo.com natječaj, u najužu selekciju od 10 spotova je ušla i verzija čiju režiju potpisuju Anton Huml iz Sarajeva i Adi Mahinić iz Mostara. Finalno natjecanje se održava u partnerstvu sa muzičkim portalom NME.COM na kojem od 4. do 13. decembra traje glasanje za finalnog pobjednika.

DJ Shadow, pravim imenom Josh Davis, je širom svijeta poznat kao jedna od ključnih osoba u razvoju eksperimentalnog hip-hop stila asociran sa londonskim Mo'Wax labelom. Njegovi rani singlovi za tu izdavačku kuću, uključujući "In/Flux" i "Lost and Found (SFL)" su bili mini-remek-djela koja su kombinirala elemente funka, rocka, hip-hopa, ambienta, jazza, soula, i drugih žanrova.

Njegov prvi album "Entroducing", izdat je 1996. godine, dobio je velike pohvale britanske i američke kritike, a 2001. godine je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda kao "Prvi album napravljen samo od semplova".

Spot Antona Humla i Adija Mahinića u konkurenciji za predstojeći single možete pogledati i na našem portalu.