Razjašnjenje nedoumica
33

Bez originalne postave: U Sarajevu je sinoć nastupao samo jedan član Gipsy Kingsa

L. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Sinoćnji koncert grupe Gipsy Kingsa bio je izrazito uspješan i kvalitetan, ali je ujedno pokrenuo i nekolicinu pitanja. Posjetioce je iznenadila postava grupe, jer su očekivali da će na sceni vidjeti puni originalni sastav.
Početkom oktobra 2019. godine objavljena je informacija da će Sarajevo u februaru ove godine posjetiti legendarna grupa Gipsy Kings, koji će u sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić održati koncert. Ova najava obradovala je mnoge fanove njihove muzike, te su svi požurili kupiti kartu kako bi mogli uživati u živoj svirci kultne francuske grupe.
I zaista, u Sarajevo su stigli Gipsy Kingsi. Spremili su instrumente, pozdravili publiku i počeli svirati. Onima koji su dovoljno upoznati sa originalnom postavom Gipsy Kingsa zapalo je za oko to što im je na sceni poznat samo Andre Reyes, ali ne i ostatak grupe. Detaljnijim pogledom na kartu lako je uočiti da logo grupe ne nalikuje originalnom logu. Naprotiv, na kartama piše "Andre Reyes Gipsy Kings". Gdje su ostali? Do kakve je promjene došlo?

Naime, Andre Reyes je napustio originalnu postavu grupe 2014. godine. Iako ćete na mnogim stranicama (poput Wikipedije) pronaći informaciju da je još uvijek dio benda, to zapravo nije tako. Nedugo nakon napuštanja Gipsyja, formirao je vlastitu grupu koju je nazvao "Gipsy Kings by Andre Reyes". Samo nekoliko mjeseci kasnije, najavio je Australijsku turneju pod originalnim imenom benda.

Na taj način je stvorio komplikacije i ušao u konflikt sa članovima originalnog benda. Izdata su posebna saopćenja u kojima je menadžment originalne postave objasnio kako stoje stvari: "Ne želimo razočarati fanove legendarnog benda, ali na australijskoj turneji neće moći slušati i gledati originalnu postavu, već samo Andrea Reyesa sa njegovim novim sastavom. Pravi Gipsyji još uvijek nemaju u planu organizovati turneju u Australiji".

Jednostavnom pretragom interneta pronaći ćete još mnoštvo sličnih situacija i komentara na ovu temu, a mnogi fanovi ovog sastava objasnit će vam da sada postoji nekoliko varijanti u kojima se izvodi muzika ovog benda. Prisjetimo se tako ranih početaka 2000. godine, kada je u Sarajevu organizovan nastup Gipsyja. Tačnije, 26. februara te godine najavljen je dolazak legendarnih muzičara, ali je ubrzo nakon toga saopćeno kako naš grad ipak neće posjetiti originalna postava benda - već sastav koji se predstavlja pod nazivom "The Gipsy Kings Family".

Ovo je jasan prikaz činjenice da veliki broj različitih varijanti popularnog sastava kruži po svijetu te toga koliko često dolazi do zabune kada su u pitanju njihovi nastupi. Kroz pretragu njihovih zvaničnih stranica na Facebooku, vidjet ćete da je originalni sastav trenutno fokusiran na nastupe u Švicarskoj, Njemačkoj, Australiji i SAD-u, dok ekipa Andrea Reyesa nastupa u Istanbulu, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Banjoj Luci i Bogoti.

Dakle, Sarajevo sinoć nisu posjetili legendarni Gipsyji, već samo jedan njihov član. No, važno je naglasiti da ta činjenica nije stala na put dobroj zabavi i sjajnoj atmosferi na koncertu koji je trajao nešto više od dva sata.