Baščaršijske noći
17

Besplatan ulaz na koncert grupe Helem nejse večeras u Sarajevu

D. Be.
Festival Baščaršijske noći predstavlja grupu "Helem Nejse" koja će nastupiti u večeras u 21 sat, na sceni postavljenoj na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović. Bit će ovo koncertna promocija njihovog novog albuma koji nosi naziv "Pola čovjek, pola jedan". Ulaz na koncert je besplatan.

Poznata sarajevska omladinska organizacija "Helem Nejse" objavila je dva album pod nazivima "Go u gostima" (2017.) i “Pola čovjek, pola jedan” (2019.). Prvi album je nastao nakon stotinu radijskih emisija i brojnih pozorišnih izvođenja, a organizacija "Helem nejse", se bavi i radijskom, pozorišnom i muzičkom produkcijom.

Album prvjenac je rezultat rada "Helem nejse" ekipe na radijskoj emisiji koja se emituje na radiju Otvorena mreža. Napravljeno je nekoliko stotina pjesama u svrhu sadržaja te emisije, a od tog broja su odlučili da odaberu 11 najboljih i uvrste ih na album. Na albumu su gostovali: Edo Maajka, hrvatski reper Kandžija, mlada banjalučka kantautorka Vanja Mišić, te sarajevski reper Shtela. Forma njihovog umjetničkog izražaja je hip-hop i rep.

Sa drugog albuma koji je objavljen krajem marta 2019. , po slušanosti su se izdvojile pjesme: ”Kabadahija” i ”Sudinica”.

Prema riječima članove grupe, to su potpuno autorski projekti što se tiče tekstova i muzike.

Na albumima su sarađivali sa preko 20 muzičkih producenata, muzičara, aranžera, likovnih umjetnika koji su učestvovali u izgradnji identiteta albuma, između ostalih i sa: Markom Louisom, Brankom Jakubovićem, Dinom Šukalom itd. Među njima je i DJ i producent Toši Domaćin, koji se radom na albumu zvanično priključio 'Helem nejse' grupi.

Tekstovi pjesama su bazirani na pričama običnih ljudi iz tmurne bh. svakodnevice, koji u njihovoj izvedbi postaju centar svijeta. Albumi pričaju o situacijama, momentima, osjećanjima i na vrlo simpatičan i duhovit način seciraju društvo i društvene tokove.