Muzika
408

Berin i Ismar pred kulturnom i političkom elitom Evrope: Ovo je najbolja nagrada za sav naš trud

Piše: Adisa Pobrić
Geraldu Wirthu, predsjedniku i umjetničkom direktoru Hora bečkih dječaka, nije trebalo dugo da se oduševi nastupom Berina Buturovića i njegovog benda i da ih pozove da sviraju i pjevaju u Beču. O ovom nastupu razgovarali smo sa Berinom i njegovim kolegom iz benda Ismarom Porićem, ujedno i direktorom i koordinatorom projekta Superar Srebrenica.

"Wirth je u septembru 2015. bio u posjeti Srebrenici i organizaciji Superar, čiji je osnivač. Slučajno se našao na Berinovom i mom nastupu i to mu se svidjelo. Super smo se zabavili i razmijenili kontakte i nakon mjesec dana stigao je iznenađujući poziv da budemo predstavnici Bosne i Hercegovine na prvom balu Hora bečkih dječaka, gdje ćemo predstaviti svoju državu i biti ambasadori", kazao je za Klix.ba Porić i dodao da je velika odgovornost na njihovim ramenima i mi će se potruditi da je što bolje opravdaju.

Jedan od najstarijih horova na svijetu 16. januara će u Beču održati svoj prvi bal pod motom "Muzika ne poznaje granice", a Bosna i Hercegovina će biti prva zemlja u fokusu.

Berina će na ovom važnom nastupiti pratiti bend s kojim inače nastupa: Anes Beglerbegović (bubanj), Sanin Lutvić (bas gitara), Arben Isufi (gitara), Enes Mujić (klavir) i Ismar Porić (saksofon).

Repertoar prilagođen uglednoj publici

Buturović je priznao da je repertoar najvažnijeg nastupa u njegovoj dosadašnjoj karijeri prilagođen publici u kojoj će sjediti "strogi vrh političke i kulturne scene, ne samo Austrije, nego i Evrope".

Većina repertoara bit će sastavljena od stranih hitova, a najavljuju ga kao presjek svjetske muzičke historije u posljednjih 50-60 godina.

Ismar Porić i Berin Buturović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ismar Porić i Berin Buturović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"S obzirom da idemo kao predstavnici naše države, dobit ćemo priliku da sa nekoliko pjesama predstavimo našu muzičku tradiciju i kulturu, dakle nekoliko sevdalinki i pjesama u tom duhu", otkrio je Buturović.

Emocije se ne mogu skriti

Ovu priliku smo iskoristili i da sa Ismarom porazgovaramo o reakcijama na nedavno objavljenu novu pjesmu dječijeg hora Superar Srebrenica "We Want To Sing Together".

"Reakcije su fantastične. Dobili smo pisma i e-mailove podrške čak i iz Venecuele, kao i od starog novinara New York Timesa koji je napisao: 'Uspjeli ste izmamiti suzu kod jednog starca koji je mislio da više nema emocija u njemu'. Tako da je veoma uspješna godina iza nas i djeca i cijeli kolektiv Superara obećava da ćemo biti još bolji jer kriteriji se dižu, očekivanja su veća, a mi moramo opravdati povjerenje ljudi", istakao je Porić koji je nedavno u Njemačkoj osvojio prestižnu nagradu "Filipin anđeo" za uspjehe u polju kulture i socijalnog angažmana za mlade Evropljane do 30 godina, a tim novcem finansirao je snimanje spota Superara.

Cijelom bendu nastup u Beču predstavlja vjetar u leđa i pokazatelj da je ovo što rade i način na koji rade ispravan, poručio je Berin koji svoju pjevačku karijeru vrijedno gradi već godinama. Iza sebe ima četiri singla i brojne nastupe. Ipak, iako je izabrao teži put, uvjeren je da se upravo tako stvara rezultat koji traje.

"Živimo u vrijeme reality showova gdje ljudi preko noći dolaze do svojih pet minuta slave, ali mislim da je poenta upravo u tome. Po meni ta slava ne traje duže od pet minuta. Nisam vidio da je neko nakon nastupa u jednom od takvih takmičenja ostvario rezultat i dužu karijeru. Tako da sam shvatio da moj put treba biti drugačiji", poručio je frontmen benda čiji su odlazak u Beč pomogli partneri Granoff i Garden City.

Ovaj poziv Hora bečkih dječaka je, kako kaže, najbolja nagrada za sav uloženi trud.

Berinu i njegovom bendu želimo puno sreće i sjajnih reakcija publike.