{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beogradski sastav Rahat održat će koncert orijentalne muzike u Centru za kulturu Sarajevo

25.5.2018. u 14:25
47
6
Beogradski sastav Rahat održat će koncert orijentalne muzike u Centru za kulturu Sarajevo
47
Beogradski sastav Rahat održat će koncert orijentalne muzike u Centru za kulturu Sarajevo
Trojica beogradskih muzičara koji dijele zajedničku strast za makamsku (modalnu) muziku Istočnog Mediterana 2017. godine osnovali su sastav Rahat. U subotu, 26. maja, s početkom u 21:30 sati održat će koncert orijentalne muzike u Centru za kulturu Sarajevo.
"Cilj nam je približiti makamsku muziku domaćoj publici izvodeći autentične melodije iz raznih krajeva svijeta u našim jedinstvenim aranžmanima, kao i stvaranje originalnih kompozicija koje ostaju vjerne tradiciji u zvuku i duhu", rekli Stefan Sablić, Antonije Tot i Sinan Aćifović koji čine ovaj sastav.

Makam je kompozicioni sistem koji odlikuje mnoge muzičke stilove sa područja Balkana, Anadolije i Bliskog istoka. Rahat izvodi različite vrste makamske muzike: tursku umetničku muziku, grčki rebetiko, alaturku, arapsku klasičnu muziku i sefardsku muziku.

Instrumentalni sastav čine: ud – bliskoistočna lauta, preteča evropske laute i gitare; kanun – vrsta orijentalne citre; klarinet. Ovi tradicionalni instrumenti vijekovima su sastavni dio balkanske, turske i arapske muzike.

"U subotu ćemo izvoditi splet kompozicija koje stilski pripadaju turskoj klasičnoj tradiciji i rebetiko muzici. Predstavit ćemo neke od najznačajnijih vokalnih i instrumentalnih žanrova svojstvenih ovim stilovima: šarkiju (makamsku pesmu na osmanskom turskom jeziku); pešrev (instrumentalnu uvertiru); semaj (instrumentalnu kompoziciju u ritmu 10/8). Makamska tradicija bogata je kako pisanim kompozicijama tako i improvizacijskim žanrovima kao što su taksim (instrumentalna improvizacija) i gazel (vokalna improvizacija)", poručili su beogradski muzičari.

Nekoliko pjesama s njima će odsvirati bosanskohercegovački flamenko gitarista Mirza Redžepagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: