Muzika
17

Beogradski duo VVHILE u sarajevskom klubu Fis

Klix.ba
U nedjelju, 2. augusta u 21 sat, u klubu FIS/BOCK nastupit će beogradski duo VVHILE, uz podršku lokalnog dvojca Gudron.

VVHILE su aktivni od 2011, u sastavu Andrija Spičanović (gitara, vokal) i Stevan Ćirović (bubnjevi, vokal). Nakon jednog izdanja i jednog EP-a, prošle godine objavili su album pod nazivom "More", koji je u LP formatu izišao kod pet izdavača iz Srbije, Austrije, Njemačke i SAD-a. Nakon što su pobrali izvrsne kritike u muzičkoj štampi u cijeloj regiji, Andrija i Steva su se posvetili promotivnim koncertima, pa će tako dan prije Sarajeva nastupiti u tuzlanskom klubu Bunt, a dan nakon u Mostaru, u OKC Abrašević.

VVHILE njeguju eklektičan izraz satkan od najrazličitijih žanrovskih utjecaja. Uz pomoć looper pedale i neiscrpnih zaliha talenta, oni slažu slojeve snovitih melodija i atmosferičnih harmonija, čvrstih

ritmova i himničnih vokala, te grade stamen zvučni monolit.

Koncert otvara Gudron, instrumentalni duo iz Sarajeva koji čine Eldin Hadžović (bubnjevi) i Mirza Purić (bariton gitara/Bass VI). Gudron spaja valcer, polku, cirkuske koračnice i dječje brojalice s tradicijom nasilničkog, razbijačkog zvuka HC i noise rock bendova iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. U vlastitom aranžmanu objavili su dva koncertna snimka, svirali u zemlji i susjedstvu, i sad rade na prvom albumu.

Koncert organizira nezavisna sarajevska promo/booking agencija Perfect Kiss koja i ovaj put obećava odličan doživljaj na ovom muzičkom susretu. Ulaznica košta 5 KM, a prvi sastav izlazi na binu tačno u 21 sat.