Reforme
23

Bendovi iz Rijada, Beiruta i New Orleansa na prvom jazz festivalu u Saudijskoj Arabiji

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Muškarci i žene iz Saudijske Arabije prisustvovali su prvom jazz festivalu koji je sinoć održan u Rijadu.

Mještani i stranci okupili su se u Rijadu kako bi slušali izvedbe bendova iz Rijada, Beiruta i New Orleansa. S obzirom na to je vjerska policija u Saudijskoj Arabiji prošle godine osudila održavanje ovakvih koncerata, ističući da su štetni, bilo je veoma neobično vidjeti kako Saudijci pjevaju pjesmu "Hotel California" grupe Eagles koju je izvodio Libanac Chady Nashef.

"Presretan sam jer sam danas došao na jazz festival i nastupio pred publikom, pred mojim sunarodnjacima. To je osjećaj koji vam jednostavno ne mogu objasniti", rekao je saudijski muzičar Saleh Zaid.

Nekoliko dana ranije je najavljeno da će Saudijska Arabija tokom 2018. godine održati više od 5.000 predstava, festivala i koncerta, što je dva puta više nego prošle godine.

Investiranje u zabavne sadržaje dio je programa socijalnih i ekonomskih reformi, poznatijeg kao Vizija 2030, koji je prije dvije godine pokrenuo 32-godišnji princ Mohammed bin Salman. On je pokrenuo brojne mjere liberizacije u Saudijskoj Arabiji kojima nastoji nadmašiti konzervativnu tradiciju u zemlji.

"Ovaj festival pokazuje da naši nadležni želi dopustiti ljudima da se otvore, da vide što više stvari i upoznaju više kultura", rekao je Salem al-Ahmed koji je sa svojim prijateljima došao na festival.