Red Bull Tum Tum Pa
0

FOTO+VIDEO / Bend "Ritam is d denser" iz Banje Luke putuje u Brazil

Sarajevo-x.com
Dom omladine u Banjoj Luci, u srijedu 30. marta, bio je premalen da primi sve zaljubljenike bubnjarskog takmičenja u slobodnom stilu bez upotrebe muzičkih instrumenata - Red Bull Tum Tum Pa. Tim "Ritam is d denser" iz Banje Luke je nakon dramatične završnice krunisan titulom najboljih, a kao nagradu dobili su putovanje u Rio de Janeiro, gdje će predstavljati BiH na svjetskom finalu Red Bull Tum Tum Pa.

Četrnaest timova, ili možda bolje reći četrnaest novonastalih bandova, iz cijele BiH učestvovalo je u produciranju ritma koristeći samo školski pribor, kancelarijsku opremu i limenke Red Bulla. S obzirom da se instrumenti i elektronska pomagala nisu smjeli koristiti, timovi su iznenadili sve prisutne sa inovativnim izradama instrumenata od spajalica, kutija od šestara, knjiga, držača za olovke...

Tokom takmičenja, timovi su jedan za drugim demonstrirali svoj talent u dva izazova. Prvi je bio u 60 sekundi napraviti obradu najavne špice filmskog hita "Povratak otpisanih", a drugi izazov je bio također u 60 sekundi pokazati svoju inovativnost bez ikakvih ograničenja, sa slobodnim izborom stila i žanra.

Tročlani žiri koji su sačinjavali Saša Rogić, Dejan Ilić (DJ Woodie) i Zlatko Suhotić nije imao lagan zadatak u ocjenjivanju ritma, kreativnosti, stila i načina komuniciranja sa publikom. Nakon prvog kruga dva tima su imala identičan broj bodova, pa je žiri insistirao na ponovnom nastupu da bi donijeli konačnu odluku i najboljima u BiH proglasili "Ritam is d denser".

Milan Aćimović, frontman i najzaslužnija osoba za okupljanje pobjedničkog benda, nije krio oduševljenje pobjedom. Obećao je da će puno vježbati i pokušati napraviti dobar rezultat u Brazilu na svjetskom takmičenju. Njegove kolege Zoran Vujić i Božidar Milošević su se šaljivo zahvaljivali roditeljima što su ih probudili da ne zakasne na takmičenje i obećali da će istražiti sve brazilske plaže i da će se potruditi da ne prespavaju finale.

Svjetsko finale Red Bull Tum Tum Pa odžat će se u šestom mjesecu u brazilskom gradu Rio de Janeiru, a kakav plasman će BiH imati zavisit će od pripreme i vježbanja momaka iz novonastalog benda "Ritam is d denser".

Finalna tabela:

Ritam is d denser - 52 boda Huturčić samo ako ti nije frka - 52 boda 4 Žasa - 51 bod Takton - 50 bodova Jok Ono - 47 bodova