Muzika
9

Bend "Partibrejkers" 5. aprila pred sarajevskom publikom

FENA
Kultni beogradski punk rock bend "Partibrejkers" nastupit će ponovo pred sarajevskom publikom 5. aprila u poznatom klubu Cinemas - Sloga, te na njima svojstven način obogatiti jednu noć svojih fanova odličnom svirkom.

Koncert će početi u 22.00 sata, a publika će uživati u stihovima na desetine njihovih poznatih pjesama, do ranih jutarnjih sati.

Nešo Kovač iz diskografsko-izdavačke kuće "Sarajevodisk" istaknuo je za Agenciju Fena da su se za ovaj datum odlučili jer je u subotu 6. april, Dan Grada Sarajeva, a i zato jer je "Partibrejkers" specifičan bend koji je zadnji svirao u Sarajevu noć uoči početka rata i opsade Sarajeva, 5. aprila 1992. godine.

"Frontmen grupe Cane i čitava ta ekipa kasnije su se nakon povratka u Beograd priklonili pokretu za mir i protiv tadašnjeg režima. Zato su uvijek rado viđeni u Sarajevu i Sarajlije ih uvijek smatraju svojim. "Partibrejlkersi" su publici obećali najmanje dva sata dobrog rock'n'rolla. Oni sviraju već 30 godina, a smatraju da u Sarajevu imaju izvrsnu publiku koja ih jednostavno obožava i zna sve njihove pjesme", istaknuo je Kovač.

Grupu "Partibrejkers" osnovali su 1982. godine vokal Zoran Kostić Cane, bubnjar Goran Bulatović Manza, gitarista Nebojša Antonijević Antoni i gitarista Ljubiša Kostandinović.

Nakon početka rata u BiH, "Brejkers" se priključuje ad hoc sastavu Rimtutituki (EKV, Električni orgazam, Partibrejkers), te snimaju antiratnu pjesmu "Mir brate mir" i rade projekt "Slušaj 'vamo".

S vremenom se postava grupe mijenjala, pa sadašnji sastav "Partibrejkersa" čine Zoran Kostić Cane (vokal), Nebojša Antonijević Anton (gitara), Zlatko Veljović Laki (bas), Darko Kurjak (bubnjevi) i Robert Telcer (druga gitara).

Koncert organizuje diskografsko-izdavačka kuća "Sarajevodisk", a kao predgrupa i specijalni gost nastupit će press-rock band "Kablovi".