S Dinom Šaranom o svemu pomalo
15

Bend Letu štuke publici u Sarajevu spremio "Zimnicu"

Piše: Adisa Pobrić
Dino Šaran (Foto: Arhiv)
Dino Šaran (Foto: Arhiv)
Pred dugoočekivani sarajevski koncert benda Letu štuke, koji će ovog petka biti održan u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici, razgovarali smo sa njihovim frontmenom Dinom Šaranom.

Dino nam je otkrio da će bend domaćoj publici predstaviti jednu novu pjesmu.

"Svirat ćemo pjesme sa svoja prva tri albuma i time zaokružiti trilogiju i sedam godina aktivnog rada, a predstavit ćemo i novu pjesmu koja je imala radni naslov 'Padaj sniježe', a sada je dobila i konačni - 'Zimnica'. Napisana je po jednoj dječijoj pjesmi pokojnog Duška Trifunovića, a uskoro ćemo je i snimiti", ispričao je Šaran za Klix.ba.

Na koncertu u Sarajevu Štuke će ugostiti svoje dugogodišnje prijatelje i saradnike Adnana Šarana, Igora Pavlicu i Darka Poljaka.

Prije dva mjeseca bend je predstavio spot za pjesmu "Dembelija" sa posljednjeg albuma "Brojevi računa", izdatog prošle godine. Poznati po socijalnoj tematici u svojim pjesmama, ovog puta su u prvi plan stavili sarajevske pse lutalice i Bajrama Sopija, beskućnika koji jedini pokazuje saosjećanje i hrani ove životinje onim što pronađe u kontejnerima.

Na pitanje da li je ovaj spot imao očekivani odjek, Dino kratko kaže: "Nismo od onih koji očekuju odjeke pošto-poto. Što se primi - primi se".

Komentarišući isplativost bavljenja muzikom u današnje vrijeme u zemlji u kojoj se institucije kulture zatvaraju, a narodnjaci pune olimpijske dvorane, naglasio je kako se Štuke ne bave muzikom radi novca.

"Ima jedna izreka: Ne radi kurva radi para nego što voli muža da vara. Bit će para valjda nekad", nada se Šaran.

Frontmena Štuka smo pitali i o buntu i buntovnicima "na papiru", odnosno za kompjuterskom tastaturom, i ljudima koji su nekad pjevali "Svi na ulice, dignimo guzice" i bili spremni da ruše vladu, a danas kao da su nestali.

"Facebook između ostalog služi za to da se izrazi stav, a stav može imati svako željan samopromocije. Revolucija je brend, kao i sve ostalo. Samo priroda može promijeniti ljude, društvo ne. Kasno je", smatra muzičar koji nije previše optimističan ni u vezi sa pitanjem sutrašnjice: "Po čemu će biti zapamćena 2012.? Vidjet ćemo, ako se desi."