Nakon 7 godina pauze
0

Bend Jamiroquai objavio novi album "Automation"

Klix.ba
Britanski bend Jamiroquai danas je objavio osmi studijski album "Automation", prvi nakon sedmogodišnje pauze, ali i album kojim obilježavaju 25 godina postojanja.

Davne 1992. godine na scenu je stupio jedan novi bend, bend koji se izdvajao svojim funky jazz zvukom i specifičnim stajlingom. Iako su mnogi mislili, a poneki i dalje misle da je u pitanju pjevač, iza imena Jamiroquai se zapravo krije bend koji čini devetorica sjajnih muzičara. U toku svoje duge karijere su izdali 30 singlova, snimili pjesmu za film “Godzilla”, obišli cijeli svijet u okviru svojih 10 turneja, upisali se u Guinnessovu knjigu rekorda, a još uvijek znaju da nas iznenade i oduševe svojim novim izdanjima.

Njihov novi album je upravo danas izašao, a mnogi kritičari ga već zovu najboljim Jamiroquai albumom do sada. “Automation” je, po riječima pjevača benda Jaya Kaya, kompletan album, cjelina na kojoj nijedna pjesma ne služi kako bi se samo popunio prostor na izdanju. Ovim albumom su htjeli da naprave cjelinu koja će ostvariti balans između onoga što članovi benda vole sa onim zbog čega ih njihovi fanovi prate i vole već više od dvije decenije. Inspiraciju za album su našli u činjenici da je primjena “vještačke inteligencije” u porastu i da ljudi počinju da zaboravljaju da uživaju u jednostavnim stvarima i u iskrenim međuljudskim odnosima. Na albumu se primjećuje mješavina disko, pop i elektro funk zvuka, odlične mješavine zbog koje i volimo Jamiroquai sve ove godine, ali i malo drugačiji pristup modernom elektronskom zvuku. Sve pjesme su napisali i producirali Kay i klavijaturista Matt Johnson.

Na dan objave albuma, bend će održati mini koncert u Londonu, a već krajem maja će krenuti na “Automation” turneju u okviru koje će održati više od 30 nastupa i između ostalih posjetiti Dansku, Italiju, Francusku i Grčku. Ono što se sa sigurnošću može reći je da Jamiroquai i nakon 25 godina znaju da naprave album koji će se puštati iznova i iznova.