Vapaj za mirom u svijetu
45

Bend iz Harkova objavljuje nastupe koje svakodnevno održavaju u skloništu

I. B.
Bend iz Harkova nastupa iz skloništa u znak podrške svojoj zemlji (Foto: BBC)
Bend iz Harkova nastupa iz skloništa u znak podrške svojoj zemlji (Foto: BBC)
Bend iz Harkova, po veličini drugog grada u Ukrajini i onog koji je pod teškim granatiranjem, svakodnevno dijeli nastupe koje održavaju uživo u svom skloništu, a sve kako bi pružili pomoć jedni drugima, ali i svojoj zemlji te svim žrtvama zahvaćenih ruskom invazijom.

Frontmen benda Alex u reportaži za BBC ispričao je svoju priču koju je počeo prizorom mjesta gdje je za njega rat poprimio još veću dimenziju.

Pokazao je mjesto gdje se nekada nalazila njegova kuća koju je nedavno raznio talas eksplozije, a on i njegove kolege sada se kriju u svom podrumskom studiju, pretvorenom u sklonište koje dijele i sa drugim ljudima.

"Imamo podrum od 160 metara kvadratnih koji je postao sklonište za hrpu ljudi. Drago mi je da smo im mogli pružiti utočište", rekao je.

U njihovom skloništu nalazi se i jedno dijete (Foto: BBC)
U njihovom skloništu nalazi se i jedno dijete (Foto: BBC)

"Tu su moji prijatelji, jedno dijete i njegova baka, a mislim da će doći njih još", rekao je Alex koji sa svojim bendom "Selo i Ludy" iz podruma održava nastupe uživo kako bi podržali Ukrajinu.

Posljednji video objavili su danas, a u komentarima stizale su riječi podrške.

"Zapanjujuće podizanje duha u tako neshvatljivom vremenu. Svaka čast", jedan je od komentara, dok su mnogi pisali kako će ih nastaviti gledati i podržavati.

Alex je pokazao i odakle rade nastupe te sobu reditelja svog benda koja je sada pretvorena u kuhinju. Rekao je i kako će se, kada uspiju nabaviti nešto benzina, baciti na pravljenje Molotovljevih koktela.

Sklonište je pronašao i ljubimac na četiri noge (Foto: BBC)
Sklonište je pronašao i ljubimac na četiri noge (Foto: BBC)

"Kao što ste vjerovatno već čuli na vijestima, zadnjih dana naš grad suočen je sa teškim bombardovanjem i uništavanjem. Gotovo svi smo prošli kroz faze poricanja onoga što se dešava, no nakon cijele ove strave dovoljno smo užasnuti da ne podcjenjujemo opasnost cijele situacije", rekao je.

Alex je priznao kako se trudi ostati jak u ovim teškim vremenima.

"Ne damo se. Borit ćemo se i ne mislimo se predati. Umorili smo se od toga da živimo pod konstantnim terorom. Slava Ukrajini i našim herojima", zaključio je Alex.