Muzika
510

Bend Fabrika teologa Sarajevo: Fratri koji "rokaju" osvajaju srca publike

Piše: T. Sekulić
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Petorica mladića okupila su se prošle godine i osnovali bend Fabrika teologa Sarajevo. Prvi put su na scenu izašli u sarajevskom klubu Underground. Publika je bila oduševljena njima i načinom na koji obrađuju rock pjesme. Fratri koji "rokaju" postali su vrlo brzo popularni.

Bend Farbrika Teologa Sarajevo (FTS) postoji od maja 2013. godine. Članovi benda su studenti Franjevačke teologije, fra Silvio Zlatarević (frontman benda koji svira klavijature), fra Vinćenci Kajtazi (vokal), fra Darko Livančić (bass gitara), te "civilni" studenti telogije Nicolae Golea (bubnjevi) i Goran Šafradin (solo gitara).

"Ideja je bila nastupiti na Student festu, zabaviti se, upoznati druge studente i sklopiti kofere instrumenata do daljnjeg. Međutim, sam nastup je pokrenuo jednu zanimljivu priču o četiri fratra i dva civilna studenta teologije koji sviraju rock i koja je privukla brojne domaće i strane medije. To je bio znak da se počne ozbiljno raditi, a danas bend FTS ozbiljno radi. Okupili smo se sasvim spontano, iako smo često znali skupa zasvirati, ali je bitnije ono što nas zapravo drži zajedno, a to je ljubav prema muzici", kazao je Šafradin za Klix.ba.

Članovi FTS-a sviraju stari dobri rock, u kojem uživaju, gradeći poseban i prepoznatljiv zvuk.

Uvijek privlače pažnju publike, jer je svima zanimljivo vidjeti fratre u starkama, međutim oni koji ih čuju kako sviraju postaju vjerni ljubitelji benda prije svega zbog njihovog muzičkog kvaliteta.

"Naravno da postoje predrasude. Postoje i onda kada vas vide u starkama i bez mantije, ove ili one vrste. Muzika je, na tu temu, postala nekako prostor konflikta. Onda oni koji slušaju jednu vrstu muzike pljuju po onima koji slušaju nešto drugo, ovi uzvraćaju, i na koncu – svi popljuvani, umjesto da svako sluša ono što voli, a ono što ne voli i ne sluša", rekao je Šafradin ističuči da muzikom razbijaju predrasude.

Dodao je svojim radom i muzikom žele potaknuti ljude na razmišljanje.

"Ovo se ne tiče samo muzike, rocka, metala i narodne. Ovo se tiče i djece s Downovim sindromom, HIV pozitivnih ljudi, ovisnika, invalida i svih onih koje promatramo kroz svoje magle. Pitanje je kakva je slika iza te magle, je li ista? Teške su to stvari i za promišljati, ali recimo, ako smo samo jednoj osobi ovim što mi radimo – muzikom pomogli razbistriti tu maglu, uspjeli smo", istakao je on.

Fabrika teologa Sarajevo je bend koji svojom muzikom želi širiti ljubav i mir. Ne prezaju od tekstova pjesama i dokazuju da uz rock se ne vežu samo seks i droga.

"Sex, drugs i rock and roll je krilatica koja nije nastala tek tako, ima naravno svoju pozadinu, shvatljivu u kontekstu u kakvom je i nastala. Međutim, svirati rock ne znači kao nužno zlo/dobro prihvatiti preostala dva segmenta. Uz rock and roll ide ono što želite da ide. U kontekstu u kojem FTS živi i radi mnogo je razumljivije uz rock and roll pripisati peace i love. I tu, naravno, ne izmišljamo toplu vodu, pristajemo uz takav jedan program. U tom kontekstu, biramo i tekstove, bez cenzura i lingvističkih ograničenja... Više gledamo na poruku pjesme, nego na jezik kojim je ona donesena, bitno je da je tekst uvjerljiv i da nije uvredljiv", rekao je Šafradin koji je civilni student pete godine na Teološkom fakultetu.

A, kako Fabrika teologa uistinu zvuči mogu poslušati svi koji večeras odu na njihov nastup u Domu mladih u Sarajevu. Naime, oni su jedan od studentskih bendova koji se takmiče na Festivalu Music.

"Raduje nas nastup u Domu mladih, a ono što možemo obećati jest da ćemo se potruditi pružiti publici ono zbog čega i dolazi, a to je kvalitetna izvedba. Očekujemo što veći auditorij, ugodno druženje i neka najbolji i pobijedi", istakao je Šafradin.

Dodao je da on i njegove kolege iz benda uvijek uspijevaju uskladiti obaveze na fakultetu s obavezama prema bendu, a od profesora imaju punu podršku.

Rade i na svojim autorskim pjesmama, a kada urade to kvalitetno i onako kako oni žele, predstavit će svoja djela publici. To tada će svi, svakako uživati u njihovim izvanrednim preradama pjesama.