{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bend "Don Guido & Missionaries" u sarajevskom klubu "Coloseum"

F
6.3.2006. u 13:23
0
0
Bend "Don Guido & Missionaries" u sarajevskom klubu "Coloseum"
0
Bend "Don Guido & Missionaries" u sarajevskom klubu "Coloseum"
SARAJEVO, 6. mart (FENA) -Avangardni predstavnici bh. pop rock scene, sarajevski bend "Don Guido & Missionaries" 11. marta gostovaće u klubu "Coloseum".

Sarajevske Don Guido, iz grupe Don Guido i Misionari (ili, Don Guido & The Missionaries), je čovjek koji je u privatnom životu poznat kao Vladimir (Vlado) Kajević. U svijet muzike, Don Guido je stupio sa nepune dvije godine, kada je po prvi put pobjegao od kuće privučen muzikom jedne ulične parade. Inače, DG je rođen 15/04/1962 u Skopju, Makedonija (tamo je 1963. preživio veliki potres sa hiljadama žrtava), a živio je u Zagrebu, Bihaću (gdje je počeo svirati gitaru), ponovo Skopju (završavanje Gimnazije i prva grupa – "Krug") i na kraju, Sarajevu.

Sa Don Guidom su svirali mnogi muzičari, manje i više poznati, među kojima je svakako najpoznatiji pjevač irske grupe U2, Bono, inače dragi prijatelj (tokom svog boravka u Sarajevu u svojstvu prvog turiste krajem 1995. i početkom 1996., Bono se pridružio Don Guidu i Misionarima na sceni u klubu Bock i otpjevao I Feel Good, All Along the Watchtower i One u duetu sa DG). Don Guido i Bono su se upoznali putem satelita, tokom europske turneje U2, Zooropa, a ta javljanja je sa U2 dogovorio još jedan veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Bill Carter, koji je iz opkoljenog Sarajeva uspio stići do U2, sa željom da svijetu prikaže istinu o stradanju Sarajeva.

Takvih javljanja je bilo više od dvadeset, a pozadina tih događanja je opisana u knjizi Billa Cartera, „Fools Rush In“, u kojoj su Don Guido i Misionari (Đani Pervan, Alan Omerović, Dušan Vranić) među vodećim likovima. Prije toga, tokom rata, Bill Carter je snimio dokumentarni film, „Miss Sarajevo“, o životu u Sarajevu pod opsadom (DG i Misionari u filmu govore o stradanju Sarajeva i neuništivom duhu zajedništva, i sviraju pjesmu „Watermelon Man“ u klubu Obala).

Miss Sarajevo je dobio više nagrada na raznim svjetskim festivalima i prikazan je na MTV desetak puta, a pretpostavlja se da ga je vidjelo više od 200 miliona ljudi.

U toku je finaliziranje za „Bosnian Blues Album“ koji bi trebao biti objavljen početkom marta 2006.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: