Muzika
158

Bend Dede Putra: Za dolazak u Sarajevo kupili smo Wartburg karavan

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Dede Putra
Dede Putra
Cazinski bend Dede Putra ("daj putera", žarg.) u svojim pjesmama spaja moderno i tradicionalno sa socijalnim temama. Njihovi nastupi su prilično živopisni i zanimljivi, a odlikuju se i neobičnim i duhovitim spotovima. Sa članovima benda smo razgovarali o njihovom nastanku, pjesmama, prvom albumu i mogućem nastupu u Sarajevu.

Kako je došlo do formiranja benda i ko ga sve čini?

Bend je nastao u momentu kada se čovjek kao mladić našao u sredini koju je prerastao, pa nađe sebi istomišljenike koji žele nešto više od ponuđenog, kad žele da ih se čuje. Tako je u Cazinu, 2008. godine nastao bend, koji je evoluirao u svakom pogledu i danas je to sedmerac, al' ne onaj rukometni.

Bend čine Kemal Delalić (vokal, tvorac muzike, stihova i materin mezimac), Jasmin Hadžisadiković (solo i ritam gitara, prateći vokal, ne baš miljenik u matere, prijavio je policiji sa četiri godine da ga tuče, a zaslužio), Dževahir Tatarević Džefko (bas gitara i šta god još zatreba, domaćin, on vam je k'o mati), Mirza Tatarević (solo i ritam gitara, ko ga ukroti - može u kavez sa lavovima u kupaćim gaćama), Iskra Abdihodžić (vokal, ime joj samo kaže, sija i kad nas polijete vodom, medijator u bendu, inače jedna od najboljih vokalistica na ovim prostorima, a ovi prostori su beskrajni), Sandra Babić (klavijature, nju imamo da je guramo pred kameru, tad smo najljepši) i Edvin Alagić (bubnjevi, atomsko srce benda, energija je njegovo drugo ime, deda od milja).

Zašto baš puter u imenu benda?

Puter u nazivu je zbog toga što "putra" ima u svakom frižideru na svijetu i u svakom momentu, bez njega bismo kao djeca bili zakinuti za brzi obrok, pa nazad u igranje. Ali, od njega narastete veliki.

Imate prilično neobičan zvuk, kako biste ga klasificirali?

Pošto se mnogi trude da od rock and rolla naprave hiljadu pravaca, mi smo bili slobodni da tražimo svoj lični izražaj, pa bismo mogli reći da smo po zvuku, temama i aranžmanima neki šizoidni teatar, ali definitivno alt rock sa mnogim primjesama i dodacima. Teško je sebe svrstati u neki koš, sviramo to što sviramo, a nama zvuči kao rock and roll.

Koliko ste singlova do sada izbacili?

Pjesma "Majmun" je bila prva stvar koja je predstavila bend širim masama, za nju je urađen i spot i poslije toga su došle još dvije pjesme od kojih je jedna, "Rekli su nam Ćoralići doći", na našem prvom albumu (sa njom smo gostovali u Novogodišnjem Programu RTV Cazin), te neoficijelni singl, "Oženi me babo moj", za koju smo uradili spot, jer nismo znali šta bismo od sebe. Nedavno smo, sasvim slučajno (ne lažemo, majke mi) snimili i spot i pjesmu "Facebook" i objavili to koincidentalno na rođendan te društvene mreže. Pjesma je imala solidan odjek i svi pitaju hoće li biti na albumu, a odgovor je "NE". To je bila samo neka naša interna hajka.

Teme pjesama su prilično neobične, gdje ih pronalazite i ko stoji iza njih?

Pa teme su proizvod nemirnog duha našeg pjevača Keme. Da čujete šta on priča ovako, kad se samo družimo, sve bi vam bilo jasno. No, ako se posveti pažnja temama i pjesmama, jasno je da su one samo teme koje se svakodnevno protežu kroz naše živote: ljubav, patnja, stradanje, tuča, strah, dječije igre, snovi, udate žene, buzdovani, a riječi se same slože.

Osvojili ste treće mjesto na Jelen Demofestu, šta je to značilo za bend?

Jelen Demofest nam je bio katapult, ne da nas vine u visine, nego da nam pomogne da skratimo proces koje je nezaobilazan u stvaranju benda. Vraćamo se u Banju Luku ove godine, sa drugom namjerom, ovaj put da kažemo nešto više i da se bolje upoznamo.

Koliko ste koncertno aktivni i planirate li uskoro neki koncert u Sarajevu?

Trenutno smo posvećeni privođenju albuma kraju, vršimo posljednje korekcije, snimili smo spot za prvi singl po objavljivanju albuma i često smo u sobi za vježbanje. Tamo bildamo i znojimo se, gradimo repertoar, tako da još nismo koncertno aktivni. Da, već dugo pričamo o dolasku u Sarajevo, ali mislim da smo bili pametni što smo sačekali, budući da sada imamo i čime doći u Sarajevo. Kupili smo Wartburg karavan. Sada imamo album, imat ćemo uskoro i spot, stvorili smo preduslove da možemo krenuti na put. Za Sarajevo bismo trebali krenuti u pola dva, onim ljubljanskim.

Pojavili ste se i u čuvenom novogodišnjem programu RTV Cazin, kako je došlo do toga i o kakvoj se saradnji radilo?

To je bilo jednostavno, nekoliko piva, tri druga, dobar kafić, priča o tome šta dalje i neko predloži, a drugi pita, oni kažu super i vrlo jednostavno. S obzirom na to da se to nije ranije dešavalo u Novogodišnjem programu, odmah im se svidjela ideja. Još kad smo rekli da bismo to radili za pjesmu "Rekli su nam Ćoralići doći", dobili smo definitivno "DA", tanjir pure, malo luka i šapa. Probali smo jesti šape i pjevati, ali ne ide, frca iz usta, sramota svijeta.

Uskoro bi trebao izaći i vaš album prvjenac. Kada ga možemo očekivati, koliko pjesama će se naći na njemu i šta publika može očekivati? Da, album je završen, nekoliko stvari treba još dotaknuti te bi trebalo da to bude uskoro. Mi bismo voljeli da je to bilo jučer, ali znate kako to sve funkcioniše. No, i ovo je, prema našem mišljenju, dobar tajming. U toku je i montiranje spota za prvi singl koji će popratiti izlazak albuma, a radi se o pjesmi "OJOJO". Možda će zvučati šablonski, ali pjesma se dotiče trenutnog sociopolitičkog momenta kod nas, ali mi smo to spakovali na "putranski način", sa malo komedije i živih boja. Album ima 10 pjesama o kojima bismo mi, prema našem subjektivitetu i sudeći prema onome koliko mi stvarno volimo te pjesme, govorili sve u superlativu. No, to ćemo ostaviti slušateljima da odrede za sebe. Jedino što smijem reći je da svirke nipošto ne fali. Publika može očekivati neočekivano.