Istočno Sarajevo
91

Beerka festival počinje 1. septembra: Zabava uz kvalitetno pivo, hranu i muziku svih generacija

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Glasnogovornik festivala Nikola Đoković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvi festival piva pod nazivom "Beerka" održat će se u Istočnom Sarajvu 1. i 2. septembra, a nekoliko dana uoči festivala uveliko teku pripreme za organizaciju ovog događaja.

Priču o festivalu pokrenuli su "Eko centar" i "Majstor za pivo", a kako je opisano, događaj će predstavljati ekološku, društvenu, ali i muzičku destinaciju gdje će svako od gostiju pronaći nešto za sebe.

Beerka festival održat će se u Sportsko-rekreativnom centru "Čiča" koji se nalazi na pomoćnom terenu Fudbalskog kluba Slavija. Povodom organizacije festivala, za Klix.ba govorio je glasnogovornik manifestacije Nikola Đoković koji je pojasnio sve detalje ovog događaja.

"Festival zvanično počinje 1. septembra u 17 sati u tzv. chill zonama. Tako će biti oba dana, s tim što će radionice koje ćemo imati za ekologiju i 'pivozofiju' početi oko 16 sati, gdje će prisustvovati đaci ugostiteljskih i kuharskih škola, ali i ugostitelji generalno. Što se tiče prvog dana festivala, početak događaja rezervisan je za DJ Timbeta iz poznate rep grupe Bad Copy. On će zagrijati publiku od 17 sati. Glavni program je rezervisan za Marka Louisa, Yu Grupu i Kerber. Drugi dan će se predstaviti DJ Lisa, a glavni dio programa činit će Bombaj Štampa, Goblini te Bajaga i Instruktori", rekao je Đoković.

Kada je riječ o gastro i pivskoj ponudi, posjetitelje tu čeka bogat program.

"Cijeli gastro i pivski koncept je osmišljen da predstavimo premium pivske brendove. Očekuju nas klasici iz mnogih zemalja poput Njemačke, Danske, Nizozemske, Češke, Belgije. Istovremeno, sve će biti ispraćeno vrhunskom gastro ponudom za koju smo se potrudili da je sastavimo. Tu će biti tri vrste burgera, odnosno classic, čili i beerka burger koji će imati premijeru na festivalu. Posjetitelji će moći probati i hot dogove, imat ćemo i 'vegi program' i pileće štapiće za najmlađe posjetioce", navodi glasnogovornik.

Kada je riječ o samim tehničkim detaljima festivala, Đoković ističe kako će biti uspostavljen tzv. cashless sistem.

"Uveden je cashless sistem gdje će se za novac dobijati kartica i moći će se plaćati sa njom. Cijene ulaznica za jednodnevne programe su 10 KM, dok je dvodnevna 15 KM. Karte se mogu naći na sistemu za prodaju karata Gigstix, Majstoru za pivo i kod ostalih partnera", pojašnjava.

Pored muzike, kvalitetne hrane i pića, festival će ponuditi i edukativne sadržaje.

"Nama je zapravo i prvi cilj da neko veće festivalsko iskustvo dovedemo na ovo područje. Mislimo da je to potrebno za razvoj ovog dijela zemlje. Trudimo se da budemo društveno odgovorni te će festival sadržavati dvije radionice. Prva radionica pod nazivom 'pivozofija' će se bazirati na edukaciji, generalno kulturi piva. Kako je to kod nas zastupljeno i koja je razlika u odnosu na svijet. Bit će par predavača koji su ujedno proizvođači piva, tako da će se tamo obrađivati teme koje su vezane za pivski historijat, proces proizvodnje, mijenjanje buradi, pravilno točenje piva, pivske stilove", ističe Đoković.

Druga radionica odnosit će se na podizanje ekološke svijesti.

"Druga radionica pod nazivom 'pivologija' je ekološka. Polaznicima ćemo omogućiti predavanja u svrhu ekološke edukacije. Prelazit će se teme vezane za ekološke mjere pivskih festivala i važnost reciklaže na istima. Cijeli festival je baziran na pristupu gdje će se pivo točiti iz plastičnih kegova u čaše koje će se posebne kontejnere stavljati i reciklirati. Pored toga koristit će se i limenke koje je također lakše reciklirati", ističe dalje u razgovoru.

Na kraju razgovora, organizatori ističu kako žele da Beerka festival postane tradicija.

"Imali smo podršku lokalne zajednice. Ideja je naša, ali stvarno su nam pomogli svi, od sponzora do lokalne zajednice. Mislim da je veliki broj ljudi u ovom dijelu prepoznao ideju koju želimo da proširimo dalje. Stali su u prvoj godini uz nas i nadamo se da će ostati i u budućnosti. Planiramo da ovo bude događaj koji će trajati", zaključio je Đoković u razgovoru za Klix.ba.

Ono što treba napomenuti jeste da je na zvaničnoj stranici festivala počela i prijava za volontere. Oni će u sklopu festivala raditi nekoliko poslova, a nakon završetka bit će u mogućnosti da dobiju certifikat odnosno potvrdu da su bili učesnici cijelog procesa organizacije.