Sarajevska zima
9

"Bečka kamerna simfonija" predstavila se sarajevskoj publici u Domu oružanih snaga BiH

Klix.ba
U okviru festivala Sarajevska zima sinoć je u Domu oružanih snaga BiH održan koncert austrijskog gudačkog kvinteta "Bečka kamerna simfonija". Koncert je organizovao Austrijski kulturni forum u Sarajevu u saradnji s festivalom Sarajevska zima.

Kamerni ansambl "Bečka kamerna simfonija" osnovan je u Beču 2006. godine, povodom 250. godišnjice rođenja W. A. Mozarta. Ansambl je debitirao u Španiji, a nakon toga uslijedili nastupi širom svijeta. U početku su na repertoaru tog ansambla prvenstveno bile kompozicije Mozarta i bečke klasike, ali su u repertoar ubrzo uvrštene i suvremene kompozicije iz 21. stoljeća.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na koncertu u Sarajevu nastupili su Lukas Medlam (1. violina), Matyas Andras (2. violina), Nebojša Bekčić (viola), Sergio Mastro (violončelo) i Damían Posse (kontrabas).

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Koncertni program obuhvatio je kompozicije Gustava Mahlera, Johanne Doderer, Hansa Gála, Stefana Pelzla, Ernsta Kreneka i Ericha Wolfganga Korngolda.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Muzičari "Bečke kamerne simfonije" jučer su održali i muzičku radionicu s učenicima Srednje muzičke škole Sarajevo i studentima muzičkih akademija Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Austrijski kulturni forum Sarajevo će u okviru festivala Sarajevska zima od 11. do 15. marta realizovati i projekt "Sedmica filma Ruth Beckermann".