{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč: Novogodišnjim koncertom diriguje Zubin Mehta

F
30.12.2006. u 20:01
0
0
Beč: Novogodišnjim koncertom diriguje Zubin Mehta
0
Beč: Novogodišnjim koncertom diriguje Zubin Mehta
Maestro Zubin Mehta dirigovat će po četvrti put u karijeri tradicionalnim bečkim Novogodišnjim koncertom 1. januara 2007. godine u podne, koji će biti direktno prenošen u više od 50 zemalja širom svijeta.
Bečka filharmonija izvešće uobičajeni program valcera, polki, marševa i drugih kompozicija, uglavnom porodice Štraus i kompozitora Jozefa Helmsbergera, povodom stogodišnjice njegove smrti.

Na programu će biti i scene iz repertoara Baleta Bečke državne opere i bečke Volksopere, a kao gosti će nastupiti zvjezde bavarske državne opere iz Minhena.

Mehta, član Bečke filharmonije, dirigovao je Novogodišnjim koncertom iz čuvene “Zlatne dvorane” (Vienna Musikverein) i 1990, 1995. i 1998. godine.

Bečki Novogodišnji koncert jedan je od najpopularnijih događaja klasične muzike u svijetu.

Istorija tog koncerta seže do 1939. godine, kada je prvim koncretom dirigovao Klemens Kraus. U međuvremenu je tradicionalna postala i javna proba 30. decembra.

Kraus i Jozef Krips dirigovali su Novogodišnjim koncertom prvih 15 godina, nakon čega je tu dužnost do 1979. godine preuzeo Vili Boskovski, a potom Lorin Mazel.

Jedini put kao dirigent nastupio je 1987. godine Herbert fon Karajan, a potom su se godišnje mjenjali najpoznatiji svijetski dirigenti, među kojima su Klaudio Abado, Karlos Klajber, Mazel, Rikardo Muti i Mehta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: