Beastie Boys Book
3

Beastie Boysi nakon više od dvije decenije otkrili o čemu govori pjesma "Sabotage"

Klix.ba
Američka hip-hop grupa Beastie Boys ukoričila je svoja sjećanja, priče, anegdote i fotografije u "Beastie Boys Book", gdje su, uz ostalo, otkrili kako je nastala legendarna pjesma "Sabotage".

"Sabotage" je prvi put objavljen 1994. godine kao pjesma koju su snimili za album "Ill Comunication", a poslije toga je prerađena u više verzija. Bio je to prvi singl s novog albuma, pojavio se iznenadno i ušao u legendu.

Iako je pjesma postala planetarno popularna, bilo je nepoznato ko koga sabotira u pjesmi, šta ko ne može da podnese i šta je to planirano, a ništa nije postalo jasnije ni kad se na internetu pojavio tekst pjesme.

Odgovor se pojavio tek nakon više od dvije decenije u neobičnoj biografiji nazvanoj "Beastie Boys Book", u detalju koji prenosi Rolling Stone. Odgovor je apsolutno u duhu grupe Beastie Boys, banalan i otkačen.

Bilo je od početka poznato da je Sabotage himna protiv autoriteta, ali sada je jasno da je "autoritet" zapravo njihov dugogodišnji tonac Mario Kaldato Jr. Momci su po običaju ušli u prepirke na snimanju albuma, jer nisu bili sigurni u vezi sa pravcom i zvukom za album.

"To je fin način da se kaže da mu je pukao film. I onda bi se naljutio i krenuo da viče na nas da treba da završimo nešto, bilo šta, bar jednu pjesmu. Gurao bi odvratne instrumentale koje smo napravili samo da bismo imali nešto gotovo, što bi nas približilo završavanju albuma", kaže se u knjizi.

Ad-Rock se na kraju odlučio za vrištanje i punk pristup samo da bi nervirao tonca Marija, i to tako što će ga prozivati u pjesmi.

"Mislio sam da bi bilo smiješno da napišem pjesmu o tome kako je Mario taj koji nas usporava, kako pokušava sve da upropasti i sabotira naša velika umjetnička djela", kazao je Ad-Rock otkrivši kako je nastala legendarna pjesma "Sabotage".