Muzika
12

BBC-jev dokumentarac o Davidu Bowieju: Tri mjeseca prije smrti mu dijagnosticiran terminalni rak

Klix.ba
David Bowie je saznao da boluje od terminalnog raka samo tri mjeseca prije nego je umro, navodi se u novom BBC-jevom dokumentarcu.

Dokumentarni film "David Bowie: The Last Five Years" otkriva da je pjevač prekinuo liječenje da bi napravio posljednje muzičko izdanje "Lazarus".

Dokumentarac će na BBC-jevom kanalu emitiran u subotu, tri dana prije prve godišnjice smrti Davida Bowieja, a BBC2 je u ovom filmu prikazao posljednjih pet godina velikog umjetnika, neobjavljene snimke Bowiejevog posljednjeg izdanja "Lazarus", ali i arhivske snimke iz njegovog života.

"Tek kasnije sam saznao da je njegova bolest pobijedila", rekao je Johan Renck, režiser spota 'Lazarus'.

Renck je rekao da video u kojem Bowie leži u krevetu sa zavojem preko očiju i prekriven dugmadima zapravo ne govori o pjevačevoj bolesti.

"Za mene je to jedan biblijski aspekt, znate da je čovjek koji će uskrsnuti i to nije imalo nikakve veze s tim što je bolestan", dodao je Renck.

Bowiejev dugogodišnji producent Tony Visconti rekao je u dokumentarcu da je umjetnik bio "na vrhuncu karijere" kada je snimao posljednji album "Blackstar" objavljen 8. januara 2016. godine kako bi se podudario s njegovim 69. rođendanom.

Bowie je preminuo dva dana kasnije.

Autor filma je Francis Whately koji je bio i producent i režiser filma "David Bowie: Five Years" iz 2013. godine.