Damir Imamović
0

VIDEO INTERVJU / "Bavim se zaboravljenim dijelom repertoara sevdaha"

Tekst i video: Jasenko Korjenić
Damir Imamović
Damir Imamović
Šestog aprila Damir Imamović je izdao prvi samostalni album nazvan jednostavno "Damir Imamović". Album čini zaboravljeni dio repertoara sevdaha, kojeg Damir ponovo stavlja u prvi plan. Za Sarajevo-x.com Damir govori o savremenom sevdahu i o poziciji sevdaha u današnjem vremenu u kojem će kako on misli mlađe generacije upamtiti sevdalinku u ovakvom modernijem obliku u kojem se sevdalinka danas izvodi.

Stavio je poseban akcenat na trenutnu solo karijeru, kaže da se samo radi o drugom projektu i da radi na više projekata. Jedan od projekata je njegov Trio s kojim je već snimio dva studijska albuma.

Damir Imamović radi na istraživanju historije sevdaha i svega onog što je vezano za njega. Sevdalinke na novom albumu su većinom zaboravljene i mnogima nepoznate. U pitanju su sevdalinke koje nikada nisu snimljene na vinil ploču u vremenu od prije nekoliko decenija kada su nastajale. Sevdalinka "Prosi Ajku" koju mu je poklonila Emina Zečaj, a koju je ona napisala na tekst Derviša Kurtovića nikada prije nije bila snimljena. Na cijelom albumu na kojem se nalazi deset pjesama, samo dvije dolaze iz dijela poznatog repertoara sevdaha.